Michelle Obama. Μια γυναίκα με πολλούς ρόλους

Ευζωία

10 Απριλίου 2020

Michelle Obama

Μετά από την Jackie Kennedy, η Michelle Obama είναι η Πρώτη Κυρία που αγάπησαν περισσότερο οι Αμερικανοί.

 

Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους στην πολύπλευρη προσωπικότητα της, που την μετέτρεψε σε είδωλο όχι μόνο της Αφροαμερικανικής κοινότητας αλλά μιας ολόκληρης χώρας, όπου η διαφορετικότητα δεν είναι παντού αποδεκτή.


Θα έλεγε κανείς, ότι για μια απλή έγχρωμη μεσοαστή, που μεγάλωσε σε συνοικία Αφροαμερικανών στο Σικάγο, η Michelle LaVaughn Robinson δεν τα κατάφερε και άσχημα, παρότι δεν εκπλήρωσε ακριβώς το όνειρό της. Να γίνει παιδίατρος, να έχει σκύλο και ένα απλό σπίτι με εσωτερική σκάλα (όπως λέει η ίδια στην αυτοβιογραφία της).

 

Κατάφερε όμως να γίνει μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes. Από μια «ατσούμπαλη, ψιλή μαύρη» όπως την αποκαλούσαν όταν πάτησε το πόδι της στον Λευκό Οικο, δημιούργησε ένα μοναδικό στυλ, που συγκρίνεται πλέον μόνο με αυτό της Jackie Keneddy και κατάφερε να έχει άποψη και φωνή, που την ακούν και την ακολουθούν εκατομμύρια γυναίκες αλλά κυρίως άνδρες, σε όλο τον κόσμο.

 

Ήταν το 2018, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, όπου η Michelle Obama κατάφερε κάτι μοναδικό. Να ρίξει τη Hillary Clinton, από το βάθρο της πιο «αγαπημένης Πρώτης Κυρίας » των Αμερικανών, έναν τίτλο που διατήρησε η Clinton για 17χρόνια ως «αποζημίωση» για την ανοχή της στο σκάνδαλο Λεβίνσκι.

 

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Becoming- Η δική μου ιστορία», που έγινε παγκόσμιο best seller σε λίγες μόλις μέρες, η Michelle δεν έγραψε μια ρόδινη ιστορία που καταλήγει στα ψυλοτάβανα δωμάτια του Λευκού Οίκου.
Αποκαλύπτει πτυχές του εαυτού της που δεν είναι ευρέως γνωστές και μιλά για την μετάβασή της, από μια απλή έγχρωμη Αμερικανίδα σε Πρώτη Κυρία, η οποία όπως παραδέχεται δεν ήταν εύκολη.

 

Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος που ξεκινά από ένα μικρό σπίτι στο Σικάγο, που του λείπουν οι ανέσεις και καταλήγει στη γνωριμία της με τον Obama, στο δικηγορικό γραφείο που εργάζονται.
Μετά από ένα «στημένο» καυγά, τον «αναγκάζει» να της κάνει πρόταση γάμου και παρότι αντιπαθεί την πολιτική, τον στηρίζει σε κάθε βήμα του προς την προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο αποκαλύπτοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι δεν συμπαθεί ιδιαιτέρως την πολιτική, και ό,τι κρύβεται πίσω από αυτήν.

 

«Σε αυτό το βιβλίο, μιλώ για τις ρίζες μου και το πώς ένα μικρό κορίτσι από τη νότια πλευρά του Σικάγο βρήκε τη φωνή της, απόκτησε τη δύναμη και την χρησιμοποίησε για να δίνει δύναμη στους άλλους. Ελπίζω το ταξίδι μου να εμπνεύσει τους αναγνώστες να βρουν το θάρρος να γίνουν όποιοι φιλοδοξούν να γίνουν».

 

Αυτό που διδάσκει ως μητέρα στις κόρες της, είναι να μην εγκαταλείπουν ποτέ τα όνειρά τους και ότι, δεν υπάρχουν εμπόδια αν θέλεις πραγματικά να τα πραγματοποιήσεις.

 

Αυτό ακριβώς που έκανε και η ίδια. Αν και δεν διέθετε την οικονομική δυνατότητα κατάφερε να σπουδάσει στο Πρίνστον και στην περίφημη Νομική σχολή του Χάρβαρντ, δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου δουλεύοντας σκληρά στη διάρκεια των σπουδών της.

 

Σήμερα, γράφει βιβλία, ασχολείται με το φιλανθρωπικό της έργο και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γεμίζει αμφιθέατρα μεγάλων Πανεπιστημίων όπου συρρέουν κατά εκατοντάδες για να την ακούσουν.

 

Υπερασπίζεται τις γυναίκες, σε όποια φυλή και θρησκεία κι αν ανήκουν και μέσα από τα social media, στα οποία είναι πολύ ενεργή, παίρνει θέση και σχολιάζει όλο όσα συμβαίνουν γύρω της.
Μια γυναίκα, με πολλούς ρόλους που τους υπερασπίζεται καθημερινά.

 

*Το βιβλίο της «Becoming- Η δική μου ιστορία» κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications.


Γιούλα Ζαχιώτη

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς