Τα λουλούδια έχουν για πολλά χρόνια συνδεθεί με τις γυναίκες. Τα πολύχρωμα λουλούδια που μοσχομυρίζουν και ομορφαίνουν τον κόσμο συχνά φαίνεται να συμβολίζουν το ωραίο φύλο. Με αφορμή τη συζήτηση όμως για τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θυμήθηκα ένα σύνθημα που είχα δει σε ένα αγγλικό περιοδικό: Δεν θέλουμε λουλούδια και δώρα. Θέλουμε ίσα δικαιώματα και καλύτερους μισθούς.
Με την σκέψη αυτή άρχισα να προβληματίζομαι στο κατά πόσο είναι τελικά “θετικό” να παίρνεις λουλούδια την ημέρα της γυναίκας ή να προσφέρονται λουλούδια σε γυναίκες εργαζόμενες στις 8 Μαρτίου. Μήπως είναι κάτι απλά επιφανειακό ή κάτι που θεωρείται ότι θα ικανοποιούσε τις περισσότερες γυναίκες και δεν σχετίζεται άμεσα με το γυναικείο κίνημα;
Η ιστορία του γυναικείου κινήματος μετρά ήδη περισσότερα από 100 χρόνια, πολύ πριν τον ορισμό της 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα για τις Γυναίκες. Όμως στις 8 Μαρτίου στην Ιταλία, η κομμουνίστρια πολιτικός Τερέζα Ματεί, οδηγώντας το φεμινιστικό κίνημα επέλεξε την μιμόζα ως σύμβολο ξεχωριστής αυτής γιορτής. Ο λόγος ήταν πως η μιμόζα αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την ευαισθησία και την λογική. Κάποιοι αναφέρουν πως στην Γαλλία την ημέρα της γυναίκας, οι άνδρες δώριζαν στις γυναίκες βιολέτες. Το λουλούδι αυτό όμως ήταν πολύ σπάνιο και ακριβό, οπότε οι ιταλοί άνδρες επέλεξαν τη μιμόζα.
Από το 1946 όμως και μετά, καθιερώθηκε να προσφέρονται στις γυναίκες λουλούδια. Το δώρο είναι ένα ευχαριστώ και ένδειξη ευγνωμοσύνης της δυναμικότητας και του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία. Ενώ λοιπόν η μιμόζα είναι η βασίλισσα και το σύμβολο του γυναικείου κινήματος, σε διάφορες χώρες επιλέγονται και άλλα λουλούδια. Ενδεικτικό είναι ότι στη Ρωσία, σύμφωνα με το New York Times, πουλήθηκαν περισσότερα από 150 χιλιάδες τριαντάφυλλα την ημέρα της γυναίκας.
Είναι ωραίο να γνωρίζουμε την ιστορία των εθίμων και την προέλευσή τους. Ένα λουλούδι είναι πάντα μία ευχάριστη έκπληξη και μία όμορφη χειρονομία. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες που έδωσαν πολλές γυναίκες με σύμβολό τους τα λουλούδια. Η σημερινή γιορτή της γυναίκας βρίσκει την Ελλάδα με το κίνημα #MeToo στο προσκήνιο, το οποίο έφερε κσι φέρνει με τη σειρά του ένα κύμα αλλαγής στον τρόπο που μέχρι τώρα ακουγόταν η γυναικεία φωνή στη χώρα μας.