Πριν από λίγες μέρες μία δημοσιογράφος και ειδική σε θέματα ομορφιάς, ανέβασε μία φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.
Η φωτογραφία απεικόνιζε την δημοσιογράφο σε ένα κυκλαδίτικο νησί να απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα, φορώντας ένα υπέροχο γαλάζιο maxi φόρεμα.
Η δημοσίευση περιλάμβανε δύο ακριβώς ίδιες φωτογραφίες δίπλα-δίπλα. Η εικόνα αυτή θύμιζε αυτά τα παλιά περιοδικά που αγοράζαμε 2-3 μέρες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Εκείνα που περιείχαν πολλά διαφορετικά παιχνίδια όπως «βρες τις διαφορές» και σταυρόλεξα, για να περάσει η ώρα στο πλοίο πιο γρήγορα.
Μόνο που οι φωτογραφίες ήταν ολόιδιες και οι μόνες διαφορές που μπορούσα να διακρίνω ήταν ότι υπήρχαν διαφορετικές λέξεις στην αριστερή και στη δεξιά φωτογραφία.
Όσο παρατηρούσα την φωτογραφία συνειδητοποίησα ότι η αριστερή πλευρά είχε τον τίτλο - «Τι βλέπεις» και κάτω από τον τίτλο τις φράσεις: «σε μόνιμες διακοπές, χαλαρή, ζει τέλεια ζωή, δεν έχει υποχρεώσεις, λατρεύει τη ζωή, βρίσκεται σε διαφορετική παραλία κάθε μέρα».
Η δεξιά πλευρά είχε τίτλο - «Τι δεν βλέπεις» και συνοδευόταν από τις φράσεις: «άγχος, ανεργία, οικονομική αβεβαιότητα, καμία διάθεση να ξεκινήσει τη μέρα, μία αποτυχία, δυσκολία να συγκεντρωθεί».
Η ειλικρίνεια της δημοσιογράφου με συγκίνησε καθώς σκέφτηκα, πως και εγώ πολλές φορές αισθάνομαι αντίστοιχα αλλά δεν έχω το θάρρος να το παραδεχτώ. Ειδικά μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, η εικόνα αυτή απείχε πολύ από αυτήν που είχα εγώ η ίδια σχηματίσει για την δημοσιογράφο.
Πάντα σκεφτόμουν πως έχει μία τέλεια ζωή. Τα αγαπημένα της πρόσωπα ζουν στο Λονδίνο μαζί της. Περνά τα καλοκαίρια της στην Ελλάδα. Η δουλειά της είναι συναρπαστική, παρευρίσκεται σε όλες δεξιώσεις και τα press events γνωστών εταιρειών και δοκιμάζει τα προϊόντα τους. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ, αν πληρώνεται για αυτό που κάνει και πόσο. Ούτε μου είχε περάσει από το μυαλό πόσο άγχος και ανασφάλεια μπορεί να έχει.
Αναρωτήθηκα λοιπόν. «Είμαι μόνο εγώ που πέφτω σε αυτή την παγίδα; Πόσο συχνά ‘’πιάνεις’’ τον εαυτό σου να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα για ανθρώπους που γνωρίζει ελάχιστα; Πόσες φορές τα συμπεράσματα αυτά βγαίνουν αληθινά;»
Ματίνα Σωτηροπούλου
Developmental Psychologist
MSc Child Development UCL