Ο δρόμος του κρασιού οδηγεί στη Νεμέα

Ευζωία

07 Ιουνίου 2020

O Dromos Toy Krasioy Nemea Main

Λένε πως όταν ο θεός Διόνυσος αποκάλυψε στον Οινέα το μυστικό της οινοποιίας και τον προέτρεψε να πολλαπλασιάσει τα αμπέλια που υπήρχαν στον κόσμο, του ζήτησε να δώσει την προσοχή του στην κοιλάδα της Νεμέας.


Το ελαφρά κυματιστό έδαφος της Νεμέας στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, δεν είναι απλά ένα όμορφο τοπίο. Είναι ο τόπος προέλευσης μιας από τις πιο διάσημες ποικιλίες σταφυλιού και η μεγαλύτερη προστατευμένη περιοχή προέλευσής του.

Ο δρόμος του κρασιού περνά μέσα από ένα σκηνικό με ελιές και κυπαρίσσια και συναντάς λόφους κατάφυτους με αμπέλια.

 

 

Εδώ καλλιεργούνται μερικές από τις πιο σημαντικές ποικιλίες σταφυλιού (Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah…). Όμως το αρωματικό Αγιωργίτικο είναι εκείνο που καθιέρωσε την Νεμέα στο χάρτη των οινοπαραγών παγκόσμια και κάνει τους λάτρεις του κρασιού να το απολαμβάνουν τόσο.


Υπάρχουν πολλά οινοποιεία για να επισκεφτείς.


Μπορείς να ξεναγηθείς στα αμπέλια και τα κελάρια ή να συμμετέχεις σε γευσιγνωσία κρασιού. Φεύγοντας μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το δικό σου αρωματικό, δυνατό Αγιωργίτικο... για να μπορέσεις σαν τον Οινέα, να βάλεις και συ ένα λιθαράκι στη διάδοση της φήμης του κρασιού σε όλο τον κόσμο.


Όπου υπάρχει πολιτισμός θα βρεις και το κρασί... και αντίστροφα. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στη Νεμέα, χτισμένος τον 6ο π.Χ. αιώνα, τόπο διεξαγωγής των Νέμεων Αγώνων.

 

 

Το στάδιο είναι προγενέστερο εκείνου της Αρχαίας Ολυμπίας και η διαφορά αυτών των αγώνων σε σχέση με τους άλλους, είναι ότι σε αυτούς οι νικητές έπαιρναν ένα στεφάνι από φύλλα σέλινου, όχι ελιάς.


Στο Μουσείο θα συναντήσεις εκθέματα από το Ιερό του Δία, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο χώρος, αλλά και άλλα χειροποίητα αντικείμενα από τη Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή.
Και φυσικά μια εξαιρετική επιλογή είναι το Ναύπλιο και το Παλαμήδι και φυσικά οι Μυκήνες.


Αν πάλι το θέλεις να επικεντρωθείς αποκλειστικά στην οινογνωσία υπάρχουν πολλά οινοποιεία στην Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου. Ανάμεσά τους το Οινοποιείο Λαφαζάνη, το Κτήμα Σεμέλη, το Οινοποιείο Γαία, το Κτήμα Γκόφα, το Κτήμα Παλυβού και ο Αμπελώνας Παπαϊωάννου.


Συντακτική ομάδα Ladiesbook

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς