Logo
pharm24

Οι «όρνιθες» του Αριστοφάνη κυκλοφορούν ανάμεσά μας...

Ευζωία

08 Αυγούστου 2020

Ornithes Tou Aristofanh Sthn Epidayro Main

Η διαχρονικότητα είναι το μεγαλείο του ελληνικού Πολιτισμού, ένα μέρος του οποίου αναβιώνει για μια ακόμη φορά μέσα από τις «όρνιθες» του Αριστοφάνη την Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9/8 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.


Μια κωμωδία που ο μεγάλος Αριστοφάνης έγραψε το 414 π.Χ., στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, για να ασκήσει κριτική στην αθηναϊκή Δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της.

 

 

Σήμερα, 2.500 χρόνια μετά το έργο μιλά στην καρδιά και το μυαλό του σύγχρονου Έλληνα που βλέπει ομοιότητες στη δική του καθημερινότητα.
Η παράσταση ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα με τους κεντρικούς ρόλους να ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών.

 


Η ιστορία πίσω από τις «Όρνιθες»


Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απηυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα πια τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και τα άλλα πουλιά -που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν- αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός να πάνε να ζήσουν εκεί.

Εκείνος δεν γνωρίζει, και τότε ο Πεισθέταιρος του προτείνει να ιδρύσουν από κοινού μια νέα Πολιτεία -μεταξύ ουρανού και γης- που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί.

Πριν ακόμα, καλά- καλά, χτιστεί η νέα Πολιτεία, η φήμη της εξαπλώνεται, γίνεται μόδα ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά αυτό αναστατώνει τους θεούς. Επισκέπτες από γη και ουρανό πάνε κι έρχονται και όλοι προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυσή της.

Ο Πεισθέταιρος συνδιαλέγεται με Θεούς και ανθρώπους, συνάπτει ή απορρίπτει συμμαχίες, επιβάλλει τους δικούς του κανόνες -ακόμα και με τη βία- πάντα στο όνομα της Δημοκρατίας, παντρεύεται την κόρη του Δία και ανακηρύσσεται παντοκράτορας.

Η νέα Πολιτεία είναι μια ουτοπία που διέπεται από λογικούς κανόνες και λειτουργεί ως φανταστικό πείραμα. Τι θα γινόταν αν η ανθρώπινη λογική δοκίμαζε τα όρια της πιο αδιαμφισβήτητης(;) εξουσίας;

Ο Αριστοφάνης, με εργαλεία του τη σάτιρα και τη φαντασία, καταφέρνει να μετουσιώσει την πίκρα και την αγανάκτηση σε κωμικότητα και να αναδείξει ακόμα μια φορά τη λυτρωτική λειτουργία του γέλιου.

 


Μια μοναδική παράσταση που αν τη χάσετε στην Επίδαυρο μπορείτε να τη δείτε:


Τρίτη 25/8 – Κοζάνη, Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης «Μίκης Θεοδωράκης»


Σάββατο 29/8 – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (63ο Φεστιβάλ Φιλίππων)


Παρασκευή 4, Σάββατο 5, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους,


Τετάρτη 9/9 – Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο (Φεστιβάλ Aισχύλεια 2020)

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς