Logo
pharm24

Η Ομάδα του Μήνα: θέλει να σου ανήκει η ιστορία σου!

Ευζωία

26 Νοεμβρίου 2020

Untitled Design (36)

Συνέντευξη από την Άννα Σπύρου και την Ματίνα Σωτηροπούλου

 

Πριν από λίγες μέρες, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, το μεγαλύτερο μέρος, της ομάδας του Own Your Story και να μας ξεναγήσουν στο δικό τους κόσμο. Σε έναν κόσμο που ο καθένας από εμάς, μπορεί να είναι, ο πρωταγωνιστής του αφηγήματός του. Η Αλεξία Αξιώτη και η Αγάθη Δαρλάση ενώ ετοιμάζονταν για τη διαδικτυακή τους ομιλία στα πλαίσια του #IamRemarkable από την Google (τα εισιτήρια, εξαντλήθηκαν τόσο γρήγορα, που ούτε η οικογένειά τους, δεν μπόρεσε, να συμμετέχει), βρήκαν λίγο χρόνο να μιλήσουν στο κοινό του Ladiesbook, για αυτό που αγαπούν πιο πολύ! Την επικοινωνία με τους ανθρώπους μέσα από τις ιστορίες.

 

Πείτε μας για σας, ποιες είστε πριν ξεκινήσετε το Own Your Story;

 

Αγάθη: Είμαι story junky από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και ακολουθώντας τις ιστορίες βρέθηκα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Εκεί ανακάλυψα ότι η ζωή μας μιμείται τις ιστορίες και το αντίστροφο. Η δύναμη των ιστοριών, προσωπικών και συλλογικών είναι αυτή που κινεί τον κόσμο μας. Και εκεί κάπου βρεθήκαμε με τα κορίτσια καθόλου τυχαία.

 

Αλεξία: Από μικρή καθόμουν με τις ώρες και διάβαζα, έβλεπα ταινίες και ονειρευόμουν ποια γυναίκα ήθελα να είμαι έχοντας ηρωίδες την Σταχτοπούτα, την Κάντυ Κάντυ, την Sandy, την Baby, την Κάρεν Μπλίξεν, την Μπλάνκα, την Jo March. Περίμενα όμως - ως γνήσια Σταχτοπούτα- το γυάλινο γοβάκι αλλά και το μαγικό ραβδί, χωρίς να αναγνωρίζω ότι τα έχω ήδη. Το Own Your Story γεννήθηκε ως δική μου πραγματική επιθυμία ένα πρωί, όταν κατάλαβα ότι έπρεπε να το πάρω απόφαση γιατί η ευθύνη της ζωή μου είναι δική μου.

 

Είναι η ιδέα μας ή όντως οι σχέσεις με τον καιρό όλο και δυσκολεύουν; Εσείς που δουλεύετε τόσο στενά με τους ανθρώπους και τους στόχους τους, πώς το βιώνετε αυτό;

 

Αγάθη: Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχουμε όλοι είναι ο χρόνος. Ζούμε όλοι σε ένα ατελείωτο τρέξιμο, που ανάμεσα στις διάφορες υποχρεώσεις μας δεν προλαβαίνουμε να μοιραστούμε τις στιγμές μας με τους ανθρώπους μας. Αυτό εισπράττουμε από όλους, την έλλειψη χρόνου και ουσιαστικών επαφών. Το lockdown έκανε την ανάγκη μας για επικοινωνία και ουσιαστική ανθρώπινη επαφή ακόμη πιο αισθητή.

 

Αλεξία:  Αρχικά η πρώτη σχέση που έχει δυσκολέψει είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Εχουμε χαθεί μέσα στις ιστορίες των άλλων, μέσα στις ιστορίες του ποιος θέλουμε, ποιος ονειρευόμαστε να γίνουμε και έχουμε αμελήσει το ποιος πραγματικά είμαστε. Αν αυτό δεν είναι ξεκάθαρο πως θα μπορέσουμε να χτίσουμε σχέσεις με άλλους γύρω μας; Εχουμε επίσης ενοχοποιηθεί μέσα στην σκέψη αυτή, γιατί ξαφνικά όσοι δουλεύουμε τον εαυτό μας είμαστε εγωκεντρικοί. Υπάρχει σοβαρή ανάγκη αυτοπροσδιορισμού και να θέσουμε όλοι ξανα τις βάσεις μας. Να γυρίσουμε πίσω στην βαθιά κατανόηση του ποιος είμαι, πάντα φυσικά με σεβασμό και στον εαυτό μας και στους άλλους. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να έχεις βοηθήσει στο να καταλάβει ο άλλος απέναντί σου την αυθεντικότητα του.

 

 

Η Αγάθη Δαρλάση από τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη

 

Πώς αποφασίσατε να στήσετε κάτι δικό σας;

 

Αγάθη: Στα 26 μου ξεκίνησα να δουλεύω στον κινηματογράφο ως ελεύθερη επαγγελματίας (location manager, σεναριογράφος, σκηνοθέτης) και πριν από 7 χρόνια ξεκίνησα την “The S Gene”, οπότε για εμένα είναι μονόδρομος να “τρέχω” την δική μου δουλειά. Το δύσκολο στην δική μου περίπτωση είναι η συνεργασία με άλλους και με τα κορίτσια μαθαίνω καθημερινά πόσο πιο μακριά σε πηγαίνει το μοίρασμα με τους ανθρώπους σου όταν έχεις κοινό όραμα.

 

Αλεξία: Το δικό μου ταξίδι σε αυτή την απόφαση είναι λίγο πιο μεγάλο και με λακούβες. Εγώ βρέθηκα στο business και έγινα παιδί της πολυεθνικής. Εμεινα 15 χρόνια σε αυτόν τον κόσμο όταν άρχισα σιγά σιγά εκεί στα 39 - καθόλου τυχαία η ηλικία - να νιώθω ότι κάτι δεν ταιριάζει πια. Το να αφήσεις την ασφάλεια όμως είναι δύσκολη κίνηση και δεν ήμουν εξαίρεση. Και επειδή το σύμπαν έχει άλλα πλάνα όπως φαίνεται, ένα ωραίο πρωί με άφησε εκείνη. Τίποτα δεν εμφανίζεται μπροστά σου αν δεν είσαι έτοιμος για αυτό, παρότι εκείνη τη στιγμή δεν το πιστεύεις. Παρόλο το σοκ  αποφάσισα τότε ήταν ότι δεν θα ψάξω για άλλη δουλειά σε αυτό το χώρο. Θα προσπαθήσω να ξαναβρω εμένα, να βρω τι θέλω να κάνω. Δεν ήταν εύκολο, ψέματα δεν θα πω. Ήταν όμως μια θεραπευτική περίοδος με πολλά δώρα. Σιγά σιγά με μικρά βήματα άρχισαν να εξελίσσονται καταστάσεις. Καποιες απέτυχαν κάποιες όχι. Αν καταλάβεις ότι η κάθε στιγμή καλή ή κακή δεν ορίζει το αφήγημα σου αλλα είναι μέρος μίας μεγαλύτερης ιστορίας τότε μόνο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ότι ότι και αν γίνει πρέπει να  προχωράς προς την μεγάλη ιστορία. Και σε αυτά τα βήματα που κάνεις, αν καταφέρεις να παίρνεις μαζί σου το μάθημα, βγαίνεις πιο δυνατός και πιο δυνατός.

 

Τι είναι πιο σημαντικό οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες μας;

 

Αλεξία: Πρέπει να μιλάμε για τις αποτυχίες μας ναι και να τις γιορτάζουμε. Αλλά αναρωτιέμαι πόσο πραγματικά γιορτάζουμε και τις επιτυχίες μας. Και δεν μιλάμε για τα τα social media ποσταρίσματα. Μιλάω για την αναγνώριση αυτών σε προσωπικό βαθμό. Πρέπει να έχουμε ισορροπία. Εχουμε επιτυχίες και έχουμε και αποτυχίες. Και είναι και οι δυο σημαντικές. Δεν μαθαίνουμε μόνο μέσα από τις κακές στιγμές. Μαθαίνουμε πολλά και μέσα από τις καλές μας στιγμές.

 

Αγάθη: Εξάλλου οι ιστορίες αυτό μας διδάσκουν. Ο ήρωας αλλάζει. Στο τέλος είναι διαφορετικός. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ό,τι κι αν είναι, ο ήρωας πάντα θα περάσει δοκιμασίες, θα πέσει, θα φάει τα μούτρα του, θα πετύχει, θα αποτύχει. Στο τέλος, δεν θα έχει σημασία το έπαθλο του, αλλά το πόσο θα έχει εξελιχθεί μέσα από όλο αυτό το ταξίδι.

 

Ποιοι άνθρωποι έρχονται σε σας; Γιατί; Ποιο είναι το προφίλ τους;

 

Αγάθη: Δουλεύουμε με πολύ ετερόκλητα κοινά, από CEO πολυεθνικών, startuppers, ιδιοκτήτες μικρών brands, ομιλητές από όλο τον κόσμο. Και σε ατομικό επίπεδο, οποιοσδήποτε νιώθει ότι θέλει επιτέλους να ακουστεί, να πάρει τον έλεγχο της προσωπικής του ιστορίας.

 

Αλεξία: Έρχονται άνθρωποι έτοιμοι για αλλαγή. Συντονισμένοι με το αφήγημα τους και έτοιμοι να το αλλάξουν. Έρχονται άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα γιατί αλλά κάτι τους ενοχλεί. Ερχονται εκείνοι που ξέρουν, αλλα θέλουν βοήθεια να το πετύχουν. Έρχονται εκείνοι που ξέρουν ότι δεν ξέρουν. Έρχονται πολλοί που έχουν αυτογνωσία ξέρουν πολλά για το παρελθόν τους, αλλά θέλουν να αλλάξουν το παρόν τους. Έρχονται αυτοί που μας παρακολουθούν και κάτι τους τραβάει σε μας αλλά δεν ξέρουν τι.

 

Μπορεί τελικά κάποιος που δεν ‘’τα έχει καλά’’ με τον εαυτό του, να κάνει τη δουλειά σας;

 

Αγάθη: Και ο coach χρειάζεται τον coach του. Δεν υπάρχει στατική κατάσταση στην δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας, μεταλλασόμαστε, εξελισσόμαστε και αλλάζουμε. Ιδιαίτερα λοιπόν όταν ο ρόλος μας έχει να κάνει με την βοήθεια και καθοδήγηση άλλων  ανθρώπων, τότε είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη να δουλευόμαστε και οι ίδιες.

 

Αλεξία: Είναι μεγάλη ψευδαίσθηση να νομίζουμε ότι θα έρθει κάποια στιγμή και θα τα έχουμε λύσει όλα. Όσα πιο πολλά θέματα λύνεις τόσα έρχονται. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος. Να εξελισσόμαστε και να μην μένουμε στάσιμοι. Έχουμε μπει όμως σε αυτό τα ταξίδι και υπάρχει αναγνώριση και κατανόηση γιατί ταξιδεύουμε παρέα. Αυτό έχει σημασία.

 

 

Η Αλεξία Αξιώτη από τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη

 

 

Ποιες είναι οι υπηρεσίες σας;

 

Αλεξία: Αρχικά ίσως να πούμε ότι συνδυάζουμε coaching και mentoring. Κανω τον διαχωρισμό γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικό να τα εξηγήσουμε γιατί είναι αρκετά παρεξηγημένα. Καταρχήν κανένα από τα δύο δεν είναι θεραπεία. Μάλιστα λέμε πάντα οτι το coaching ξεκινάει εκεί που σταματάει η ψυχοθεραπεία γιατί δουλεύουμε με βάση το παρόν. Στο coaching δεν κατευθύνουμε, ούτε επηρεάζουμε. Μέσα από εργαλεία ο coachee παίρνει μονος του τις αποφάσεις του και ενδυναμώνεται. Στο mentoring μοιραζόμαστε εμπειρία και γνώση μέσω συμβουλευτικής.

 

Αγάθη:  Είμαστε ένα Storytelling Agency που βοηθάμε τους ανθρώπους να πουν την ιστορία τους. Ξεκινώντας από το προσωπικό αφήγημα έχουμε το Narrative coaching, όπου δίνουμε τα εργαλεία να ανακαλύψεις και να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις στην προσωπική σου ιστορία και άρα στην ζωή σου.

 Για το επαγγελματικό αφήγημα, υπάρχει το Leadership storytelling, για όσους θέλουν να ορίσουν το ηγετικό τους αποτύπωμα ως ηγέτες σε μια εταιρεία, ή οργανισμό.

Στο Public Speaking υπάρχει το Business Presentations, όπου συνεργαζόμαστε με στελέχη εταιρειών για εταιρικές παρουσιάσεις. Μέσα από το Conference and TED Talks δουλεύουμε περιεχόμενο και  performance skills για την σκηνή, ζωντανά ή πλέον διαδικτυακά, για μία ομιλία σου σε συνέδριο ή κάποιο άλλο event. Και στα Startups Pitches σε βοηθάμε να ετοιμάσεις και να παρουσιάσεις το ιδανικό  pitch της ιδέας σου σε μία κριτική επιτροπή, σε επενδυτές ή όπου αλλού χρειάζεται.

Και φυσικά υπάρχουν και οι υπηρεσίες Online Storytelling & Social Media, όπου τρέχουν σταθερά τα Οnline Trainings από την Μαργαρίτα Γουργουρίνη, την τρίτη της Own Your Story.

 

 

Ζούμε μια από τις πιο δύσκολες εποχές για τη γενιά μας και τη δική σας. Πόσο σημαντικό είναι να βρούμε το δικό μας αφήγημα σε τέτοιους καιρούς; Πόσο  θα μας βοηθούσε ένα hero Journey για να οπλιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε;

 

Αγάθη: Ειδικά όταν όλα γύρω μας αλλάζουν, χρειαζόμαστε σταθερές, και η μοναδική σταθερά που έχουμε είναι ο εαυτός μας και η ιστορία μας.  Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας κάπου, εκεί εστιάζεται και η πρόθεσή μας. Όταν εστιάζω στο τι μπορώ εγώ να αλλάξω για να βελτιωθεί η ζωή μου, αν θέλω να είμαι παθητικός ή ενεργητικός ήρωας στην ιστορία μου, επιλέγω και το πως θέλω να βιώνω την πραγματικότητα μου. Το ταξίδι του ήρωα -hero’s journey - το οποίο χρησιμοποιούμε σαν βασικό εργαλείο, μας δείχνει το πως σε όλες τις ιστορίες ο ήρωας, όσο αντίσταση και αν φέρει στην αλλαγή, τελικά αλλάζει, μεταμορφώνεται μετά από κάθε ταξίδι, όσο δύσκολο ή επικίνδυνο και αν είναι. Όταν μετακινούνται τα πάντα γύρω μας, το πως θέλω να ζήσω την ιστορία μου είναι η μοναδική μας σταθερά, γι’ αυτό και αξίζει να την ορίσουμε.

 

Αλεξία: Σε ένα  newsletter μας τους προηγούμενους μήνες είχα γράψει για την πανδημία και μοιράστηκα την δική μου ιστορία της βάρκας. Σε μία φανταστική ιστορία λοιπόν, όλοι έχουμε ιστιοπλοϊκά και  βαρκούλες. Ο καθένας αναλαμβάνει ένα ρόλο και προχωρά όπως μπορεί. Οταν χτύπησε η καταιγίδα/πανδημία την βάρκα, άλλοι τοποθέτησαν τον εαυτό τους στο τιμόνι του πλοίου, άλλοι κρύφτηκαν μέχρι να περάσει η μπόρα. Εγώ έβγαλα το καλάμι και άρχισα να ψαρεύω. Φτιάχνοντας μία ιστορία, προσπάθησα να καταλάβω ποια θέλω να είμαι σε όλο αυτό που βιώνουμε και μου έδωσα ρόλο και σκοπό. Τώρα μην με ρωτήσετε τι ψάρεψα, γιατί η αλήθεια είναι ψαρεύω ακόμα. Θα δείξει.

 

Τι συμβουλή θα δίνατε στις αναγνώστριες μας;

 

Αγάθη: Το να ανακαλύπτεις την ιστορία σου δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη προκειμένου να ορίζεις η ίδια το ποια είναι η ιστορία σου. Γιατί αν δεν ορίσεις εσύ το αφήγημα σου θα το κάνουν οι άλλοι για εσένα και ποια θέλει να βιώσει την ιστορία της ως κομπάρσος αντί για πρωταγωνίστρια;

 

Αλεξία: Δεν χρειάζεται να ξέρεις πάντα τι θέλεις, να έχεις μία συγκεκριμένη ηλικία, μία συγκεκριμένη συνθήκη, να έρθει αυτό το κάτι που νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Ολα αυτά είναι απλά περιορισμοί που βάζουμε στον εαυτό μας. Είναι τα αφηγήματα που καλά θα κάνουμε να αφήσουμε πίσω μας.  Να τα ευχαριστήσουμε που μας έφεραν ως εδώ και να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να γράψουμε καινούργια. Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη. Γι αυτό και δεν νιώθουμε σχεδόν ποτέ έτοιμοι γι αυτές. Αν κοιτάξετε τις ιστορίες που σας εμπνέουν, φανταστικές ή πραγματικές, έχετε δει κάποιον να τολμά και να μην τα καταφέρνει τελικά;

 

Θα βρείτε την ομάδα του Own Your Story, στο Instagram, στο Facebook, στο LinkedIn και φυσικά στην ιστοσελίδα τους Own Your Story

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς