Πεζοπορία στη Φολέγανδρο! Η άλλη όψη των διακοπών

Ευζωία

14 Ιουνίου 2020

Pezoporia Sth Folegandro Main

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνήθως συνυφασμένες με θάλασσα, ηλιοθεραπεία, ξεκούραση ή ξέφρενη διασκέδαση. Η Φολέγανδρος όμως, δεν είναι μόνο γι αυτά…


Είναι ένας πεζοπορικός παράδεισος στη μέση του Αιγαίου με άγρια τοπία και μια μαγική θέα που απλώνεται μπροστά σου. Εδώ, νιώθεις λες και τα μονοπάτια φτιάχτηκαν ειδικά για τους επισκέπτες και σε κάνουν να αναρωτηθείς, γιατί δεν τα έχεις εξερευνήσει ακόμα.

 

 

Τα μονοπάτια της Φολεγάνδρου, χαράχθηκαν επάνω σε χτισμένους με την κυκλαδίτικη τεχνοτροπία δρόμους, που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι ντόπιοι για να πηγαίνουν από τον ένα οικισμό στον άλλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το νιώσεις περπατώντας … εδώ όλα μοιάζουν να είναι ανέγγιχτα από τον χρόνο.


Κάποια από τα ορεινά χωριουδάκια έχουν προ πολλού εγκαταλειφθεί, όμως οι μικρές εκκλησίες που υπάρχουν ακόμα εκεί και τα μαγευτικά τοπία που διακρίνεις από ψηλά θα σε μαγέψουν. Πολλές από αυτές μπορείς να τις προσεγγίσεις και με αυτοκίνητο, όμως χωρίς αμφιβολία η Φολέγανδρος είναι ένα νησί που σου «φωνάζει» να το εξερευνήσεις με τα πόδια!


Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για να επιλέξεις ποιο θα ακολουθήσεις.
Εμείς, σου προτείνουμε μια κυκλική διαδρομή από το μικρό χωριό της Άνω Μεριάς προς τα βορειοανατολικά.

 

 

Άνω Μεριά


Λέει πολλά για τη Φολέγανδρο ότι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της έχει μόλις 350 κατοίκους. Η Άνω Μεριά είναι πιστή στις αγροτικές ρίζες και παραδόσεις της, όπως θα καταλάβεις αμέσως από τους δύο ανεμόμυλους έξω από το χωριό (νότια) και τις θημωνιές (μικρές συστάδες διάσπαρτων σπιτιών που χρησιμοποιούσαν κτηνοτρόφοι και άλλοι γεωργοί). Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το απλό και παραδοσιακό πρόσωπο του νησιού.

 

 

Αγία Φωτεινή


Σχεδόν 30 λεπτά από την έναρξη της πεζοπορίας θα κάνεις μια μικρή παράκαμψη από το κυρίως μονοπάτι και θα ανέβεις το λόφο προς την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Το σημείο είναι ιδανικό για να απολαύσεις τη θέα του νησιωτικού τοπίου και της θάλασσας, και τόσο απομακρυσμένο που θα σου δημιουργήσει ένα πραγματικά μοναδικό αίσθημα απόλυτης ελευθερίας.

 

Φάρος Ασπροπούντας

 


Ακόμα 30 λεπτά και έφτασες στο φάρο Ασπροπούντας στα βορειοδυτικά του νησιού. Χτισμένος το 1919 ο φάρος δεσπόζει επάνω σε λόφο σχεδόν 60 μέτρων. Πάρε το χρόνο σου για να χορτάσεις τη θέα του Αιγαίου. Μετά επέστρεψε στην Άνω Μεριά. Ή άσε το μονοπάτι να σε παρασύρει και συνέχισε την πεζοπορία σου…

 

Λιβαδάκι

 

Βόρεια του φάρου υπάρχει ένας μικρός, απάνεμος κόλπος. Η παραλία εδώ έχει βότσαλα και είναι ιδανική για μια βουτιά αναζωογόνησης προτού συνεχίσεις τη διαδρομή σου.

 

Παναγία Νησιώτισσα

 

 

Από αυτό το σημείο ξεκινάει η επιστροφή προς την Άνω Μεριά. Το μικρό απομονωμένο ξωκλήσι της Παναγιάς Νησιώτισσας, επάνω στο λόφο, θα είναι η τελευταία σου στάση. Μπες να ανάψεις ένα κεράκι και να ρίξεις μια τελευταία ματιά στη θάλασσα προτού τραβήξεις το δρόμο για την Άνω Μεριά. Το κυρίως μονοπάτι στα ανατολικά θα σε οδηγήσει πίσω στους ανεμόμυλους.


Πηγή: Discover Greece


Συντακτική ομάδα Ladiesbook

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς