Logo
pharm24

Πως μπορώ να νιώθω πιο ήρεμη φορώντας μάσκα;

Ευζωία

29 Ιουλίου 2020

Pos Na Niotho Iremi Meth Maska

Αφού μιλάμε για το πως νιώθουμε, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το πως νιώθουμε για τις μάσκες.

 

Πρέπει να φοράμε μάσκες; Από ότι λένε οι ειδικοί πρέπει. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε την άβολη αυτή κατάσταση. Σε αρκετές περιπτώσεις η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική καθώς υπάρχει σοβαρή σύσταση για τη χρήση της σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και  όπου υπάρχει πολυκοσμία.

 

Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι φοράμε μάσκες για τη δική μας προστασία και την προστασία των ανθρώπων γύρω μας. Ταυτόχρονα όμως, μας κάνει να νιώθουμε περίεργα όταν κάτι ξαφνικά καλύπτει σχεδόν το μισό μέρος του προσώπου μας.

 

Φορώντας τη μάσκα,οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος και στρες μπορεί να αισθανθούν έντονο φόβο, κλειστοφοβία και αγωνία όταν πρόκειται να βγουν έξω από το σπίτι τους. Αυτή η συνθήκη έρχεται και «κουμπώνει» με την ήδη δύσκολη περίοδο που γεμίζει όλους μας ανασφάλεια, απόγνωση και θυμό.

 

Τι μπορείς όμως να κάνεις για να είσαι λίγο πιο ήρεμος;

 

  • Πάρε λίγο χρόνο να συνηθίσεις τη μάσκα

 

Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η μάσκα χρειάζεται να την συνηθίσεις. Πάρε λίγο χρόνο στο σπίτι σου μέχρι να τη συνηθίσεις. Σύμφωνα με τον Dr Ali Shakir του Harley Health Center είναι σημαντικό να εξοικειωθείς με τη χρήση της, όντας  σε ένα περιβάλλον που αισθάνεσαι άνετα και που γνωρίζεις ότι αν θέλεις μπορείς να την αφαιρέσεις και να την ξαναφορέσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με το να φορέσεις την μάσκα για 2 λεπτά πριν ακόμα βγεις έξω. Όταν νιώσεις πιο άνετα μπορείς να αυξήσεις το χρόνο στα 5 πέντε λεπτά.

 

  • Παρατήρησε την εισπνοή και την εκπνοή σου

 

Έχοντας πλέον αποκτήσει μία άνεση με την μάσκα, μπορείς να ξεκινήσεις να προσέχεις την αναπνοή σου. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ρυθμό κατα την εκπνοή και εισπνοή. Είναι κάτι που μπορείς εύκολα να παρατηρήσεις, τις αλλαγές στον ρυθμό αυτό όταν φοράς μάσκα. Αν όμως αισθάνεσαι άβολα με την χρήση της, είναι προτιμότερο ο ρυθμός της αναπνοής σου να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και πιο αργός. Η σταθερότητα στην αναπνοή σου ενώ φοράς μάσκα θα σου προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία. Ταυτόχρονα θα εστιάσεις στο σημείο που έχεις τον έλεγχο και όχι στο ότι δεν μπορείς να βγάλεις την μάσκα την ώρα που βρίσκεσαι στο βαγόνι του μετρό.

 

  • Ψάξε για να βρεις τον τύπο μάσκας που σου ταιριάζει

 

Αν παρά τις προσπάθειές σου, συνεχίζεις να πιέζεσαι με την χρήση της μάσκας θα πρέπει να κάνεις μία μικρή έρευνα αγοράς για να βρεις αυτή με την οποία αναπνέεις πιο εύκολα. Κάποιες μάσκες είναι υφασμάτινες, κάποιες άλλες είναι πλαστικές. Κάποιες αγκαλιάζουν το πρόσωπό σου ενώ άλλες περιβάλλουν το πρόσωπό σου, δίνοντας σου περισσότερο χώρο να αναπνεύσεις. Είσαι υποχρεωμένη να φοράς μάσκα αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να φοράς μία μάσκα που σε κάνει να νιώθεις κλειστοφοβία και άγχος κάθε φορά που πρόκειται να κλείσεις την πόρτα του σπιτιού σου.

 

Πολλά πράγματα δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όπως για παράδειγμα την ύπαρξη μιας πανδημίας ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας, όμως σημασία έχει να εστιάσουμε σε όσα μπορούμε να ορίσουμε. Όπως για παράδειγμα την εξάσκηση στη χρήση μάσκας, τον ρυθμό της αναπνοής μας και τον τύπο μάσκας που θα χρησιμοποιούμε. Και αυτά δεν είναι καθόλου ασήμαντα. Για την ακρίβεια, είναι αρκετά για να μας αλλάξουν αυτή την περίεργη και νέα καθημερινότητα.

 

Και μην ξεχνάτε οτι οι επιλογές πλέον, για να διαλέξετε τη μάσκα που σας ταιριάζει, είναι πολλές.

Μάσκες υφασμάτινες, διάφανο προστατευτικό, μάσκες μιας χρήσης.


Παρόλο που τα links των προϊόντων έχουν ελεγχθεί για τη λειτουργικότητά τους από τη συντακτική ομάδα, κατά την επίσκεψή σας στο ηλεκτρονικό κατάστημα ενδέχεται τα προϊόντα να μην είναι πλέον διαθέσιμα ή να έχει μεταβληθεί η τιμή τους.

 

Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL 

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς