Πώς να είσαι κοντά σε κάποιον όταν ανησυχείς για αυτόν;

Ευζωία

29 Ιουνίου 2020

Psixologia

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την άβολη θέση όπου ανησυχούμε για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο αλλά δεν ξέρουμε πως να του το πούμε.

Και πράγματι είναι δύσκολο. Δεν θέλεις να ανησυχήσεις κάποιον αλλά ταυτόχρονα αισθάνεσαι υπεύθυνη με έναν τρόπο. Το κλασικό παράδειγμα που δίνω εγώ, είναι πως και στον δρόμο να δείς έναν άγνωστο άνθρωπο στεναχωρημένο, θα σε επηρεάσει και θα προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις. Όμως ταυτόχρονα, ο καθένας από εμάς διατηρεί την ιδιωτικότητα του και δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να δει την ζωή με τα δικά σου μάτια. Άρα τι κάνουμε; 

 

Παρακάτω θα βρεις κάποιες σκέψεις μαζεμένες σχετικά με την ανησυχία για τα αγαπημένα πρόσωπα:

 

  • Δεν μπορείς να ελέγξεις τη ζωή που επιλέγει κάποιος άλλος, αλλά μόνο τη ζωή που επιλέγεις εσύ. 
  • Αν αγαπάς κάποιον και ανησυχείς για εκείνον μπορείς να περάσεις λίγο χρόνο μαζί του και να τον συστήσεις σε μία διαφορετική πραγματικότητα από εκείνη που ίσως βιώνει.
  • Αν οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους ή αν δυσκολεύεσαι να τις βρεις δείξε με πράξεις τη φροντίδα και το νοιάξιμό σου.
  • Αντί να προσπαθήσεις να πεις σε κάποιον τι να κάνει, αναλογίσου αν η ιστορία του αγαπημένου σου, σου θυμίζει κάποια δική σου εμπειρία. Αν σε πηγαίνει σε κάτι δικό σου, μπορείς να σκεφτείς τι σε είχε βοηθήσει τότε;
  • Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι είναι πάντα πιο εύκολο να βοηθήσουμε τον άλλον παρά τον εαυτό μας. Καμιά φορά η ανησυχία για ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να κρύβει την ανησυχία για σένα την ίδια. 
  • Όταν κάποιος αισθάνεται αβοήθητος μπορεί να μην χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη συμβουλή ή πράξη από εσένα. Η παρουσία σου ακόμα και αν είναι διακριτική μπορεί να είναι πιο καθησυχαστική από όσο νομίζεις. 

 

Όμως, όσο εσύ ανησυχείς για κάποιον, πόσοι άνθρωποι πιστεύεις ανησυχούν για σένα; Είναι τελικά ένας κύκλος και η ανησυχία; Αν ναι τότε τι θα έλεγες σε κάποιον που έχει αγωνία για το αν είσαι καλά και χαρούμενη; 


Εγώ θα έλεγα - Μην ανησυχείς, είμαι καλά. Δεν είναι όλα στρωμένα με ροδοπέταλα αλλά θα τα καταφέρω και θα είσαι εδώ δίπλα μου να με δεις! 

 

Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL 


Ματίνα Σωτηροπούλου
Matina Sotiropoulou

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς