Πώς να παραμείνεις ψύχραιμη όταν όλοι γύρω σου πανικοβάλλονται;

Ευζωία

16 Ιουνίου 2020

Pos Na Parameineis Psyxraimi Otan Oloi Panikoballontai

Αν κάτι γνωρίζουμε από νωρίς, είναι πως ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό πλάσμα και χρειάζεται ανθρώπους γύρω του για να επιβιώσει.


Τι συμβαίνει όμως όταν εν μέσω μία πανδημίας φαίνεται πιο “εύκολο” να πάρεις λίγο χρόνο μόνη σου αντί να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους; 


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Σύμφωνα με την αρθρογράφο του περιοδικού Stylist, Kayleigh Dray, τα συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά. μπορούν και μεταδίδονται στους ανθρώπους. Αν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη αγωνία για τον ιό, είναι πολύ θυμωμένοι ή απογοητευμένοι, είναι πολύ πιθανό κι εσύ να αρχίσεις να έχεις αντίστοιχα συναισθήματα.


Είναι απόλυτα λογικό κάποιος να βιώνει αρνητικά συναισθήματα αυτή την περίοδο. Δεν είναι απαραίτητο όμως, όποιος μένει στο σπίτι να βιώνει τέτοια συναισθήματα. 

 

Όλοι θα στραφούν στο πρόσωπο που φαίνεται πιο δυνατό για να ηρεμήσουν. Όχι δεν είναι κάτι προσωπικό. Για παράδειγμα, αν μέσα σε ένα ασανσέρ που σταματάει απότομα υπάρχουν τέσσερις άνθρωποι, ο ένας πανικοβάλλεται, οι άλλοι δύο είναι ανήσυχοι και ψάχνουν να βρουν αν έχει σήμα το κινητό τους ενώ εσύ παραμένεις ψύχραιμη και ήρεμη.


Οι πιθανότητες λένε πως σε εσένα θα απευθυνθούν για βοήθεια και υποστήριξη οι υπόλοιποι παρότι δεν σε γνωρίζουν. Φαντάσου λοιπόν τι θα συμβαίνει όταν πρόκειται για τα αγαπημένα σου πρόσωπα, που έχουν συνηθίσει να στρέφονται σε σένα για να νιώσουν καλύτερα.

 

Τι γίνεται όμως όταν όλο αυτό σε πιέζει και χρειάζεσαι λίγη γαλήνη; 

 

  1. Αρχικά αναγνώρισε πως νιώθεις και τι χρειάζεσαι
  2. Κοινοποίησε πως νιώθεις στους ανθρώπους του κύκλου σου
  3. Πάρε λίγο χρόνο με τον εαυτό σου 
  4. Μίλησε σε έναν άνθρωπο που ξέρεις ότι μπορεί να σε ακούσει
  5. Γράψε κάτω και οργάνωσε τις σκέψεις σου 
  6. Βοήθησε τον εαυτό σου να ξεχαστεί για λίγο με μία ταινία ή έναν περίπατο

 

Είναι σημαντικό να ξέρεις, πως υπάρχει χώρος και για την δική σου αγωνία και πως η παρουσία σου δεν είναι δεδομένη. Πάντα η λύση θα βρίσκεται στην επικοινωνία και στην σύνδεση με τους άλλους αλλά και ο χρόνος με τον εαυτό σου είναι απαραίτητος.


Δεν είναι εύκολο να είσαι εσύ ο βράχος στη μέση μίας θάλασσας. Για την ακρίβεια, είναι ένα θαύμα για όσους βρίσκονται κοντά σου!

Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL 


Ματίνα Σωτηροπούλου
Matina Sotiropoulou

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς