Logo
pharm24

Πως θα ξεπεράσεις τα συναισθήματα ενός χωρισμού

Ευζωία

18 Οκτωβρίου 2022

Synaisthimata Ston Xorismo

Πολλοί άνθρωποι έχουν μιλήσει για τον χωρισμό. Γιατροί, δικηγόροι, ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες, καλλιτέχνες, διάσημοι.


Με μία γρήγορη αναζήτηση θα βρείτε άρθρα για τις αιτίες του χωρισμού, για τον πόνο που σου προκαλεί, πόσο κρατάνε τα αρνητικά συναισθήματα, τι να κάνεις για να βοηθηθείς κτλ.


Όταν επέρχεται ο χωρισμός επικρατούν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα ταυτόχρονα όπως θυμός, θλίψη, φόβος, απογοήτευση και πόνος. 

 

Θυμός

 

Ίσως η πρώτη από όλες τις αντιδράσεις να είναι ο θυμός. Σου φαίνεται αδιανόητο ότι συμβαίνει. Μπορεί να σκεφτείς πως κάποιος άνθρωπος που αγάπησες τόσο πολύ σε πρόδωσε. Μπορεί να πιστέψεις πως όλα όσα είχατε ζήσει ήταν ψέματα. Μπορεί να αναρωτηθείς: -Τελικά με ποιον άνθρωπο ζούσα τόσα χρόνια; Ίσως κατηγορήσεις τον άλλον άνθρωπο που σε έκανε να πιστέψεις πως θα μπορούσατε να είστε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι.

 

Θλίψη

 

Η θλίψη που συνδέεται με τον χωρισμό είναι τόσο αποκαρδιωτική που ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για καταθλιπτική συμπεριφορά. Η απώλεια της συντροφικής σχέσης, συχνά είναι τόσο έντονη όσο ο πραγματικός θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Ο άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί να περάσει πρώτα τα στάδια του σοκ, της άρνησης, του θρήνου, του θυμού, του φόβου για το μέλλον και της βαθιάς θλίψης για να φτάσει να αποδεχθεί την κατάσταση.

 

Φόβος και απογοήτευση

 

Ο χρόνος, η ενέργεια και η αγάπη που αφιερώνει κανείς σε μία σχέση, συχνά γίνονται αντικείμενο συζήτησης όταν η σχέση τελειώνει. Είναι ανθρώπινο να απογοητευτείς καθώς όλος ο κόπος που κατέβαλες, τόσο εσύ όσο και ο άνθρωπός σου, φάνηκε να μην είναι αρκετός. Μπορεί να σκεφτείς πόσο αγαπάς τον σύντροφό σου και πόσο κρίμα είναι που ενώ αγαπιέστε δεν μπορείτε να ζείτε ευτυχισμένοι μαζί. Άραγε θα ξανανιώσεις τόση αγάπη για άλλον άνθρωπο; Ταυτόχρονα μπορεί να αναρωτηθείς τι κάνεις λάθος, γιατί μπορεί να βρέθηκες σε αυτή την κατάσταση, γιατί οι ‘’άλλοι’’ φαίνονται να τα καταφέρνουν καλύτερα από εσένα.

 

Πόνος

 

Αμέτρητες έρευνες έχουν συνδέσει την απώλεια μίας σχέσης με τον έντονο σωματικό πόνο. Ο χωρισμός μπορεί να σηματοδοτήσει πολλά συμπτώματα τα οποία σύμφωνα με τους νευρολόγους είναι εντελώς αληθινά. Δηλαδή όταν κάποιος έχει χωρίσει και λέει δεν νιώθω καλά ή φαίνεται ταλαιπωρημένος είναι γιατί όντως βρίσκεται σε πόνο. Σύμφωνα με τον ερευνητή Tor Wager, όχι μόνο ο πόνος είναι νευρολογικά πραγματικός αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται να εξαρτάται από εσένα αν θα τον απαλύνεις.


Ο ίδιος αναφέρει πως όταν ο άνθρωπος που πονάει κάνει κάποιες ενέργειες για να νιώσει καλύτερα και ελπίζει πως θα βοηθηθεί από αυτές, τότε είναι πιθανό να επηρεάζει τον πόνο που αισθάνεται. Κάτι δηλαδή σαν το ‘’εικονικό χάπι’’ (placebo effect) αλλά σε πράξεις.


Ότι συμβουλή και να ακούσεις, ότι και να σου πουν φίλοι και συγγενείς, τα όνειρα που έκανες με έναν άνθρωπο και οι κοινές αναμνήσεις που χτίσατε θα χρειαστούν χρόνο για να βρουν την θέση τους μέσα σου.


Να τα ξεχάσεις δεν πρόκειται. Ούτε να τα προσπεράσεις. Θα είναι πάντα εκεί. Όταν μπορέσεις να τα δεις με άλλα μάτια και από άλλη θέση, ίσως να καταφέρεις να κάνεις τον απολογισμό σου και να δεις τι κέρδισες από όλο αυτό και τι θα ήθελες να αφήσεις πίσω.

 

Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL 

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς