Πριν από κάποιο καιρό, είχα διαβάσει ένα ρητό που έλεγε: «Το τώρα είναι αυτό που συμβαίνει όσο εσύ αναπολείς το παρελθόν κι αγχώνεσαι για το μέλλον».
Η φράση αυτή με έβαλε σε πολλές σκέψεις, καθώς η υπερβολική ανησυχία και σκέψη με χαρακτηρίζουν. Από ότι φαίνεται βέβαια, δεν είμαι μόνη μου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο και καθηγήτρια στο κολέγιο Saint Mary’s College της Ιντιάνα, Catherine Pittman, υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται τόσο πολύ, που η σκέψη τους γίνεται παθολογική. Παρόλα αυτά σύμφωνα με την Pittman, ο μέσος άνθρωπος έχει την τάση να σκέφτεται υπερβολικά, συγκεκριμένα θέματα.
Η Helen Odessky, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Σταμάτησε το άγχος από το να σε σταματήσει», αναφέρει πως πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν την υπερβολική σκέψη (overthinking) με την επίλυση ενός προβλήματος (problem solving).
Η ίδια υποστηρίζει, πως όταν συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα δεν λύνουμε κανένα ζήτημα, απλά η σκέψη μας κάνει κύκλους, χωρίς να καταλήγει κάπου. Μία διαφορετική άποψη έρχεται από τον ψυχολόγο David Carbonell.
Ισχυρίζεται, ότι ο λόγος που προβληματιζόμαστε τόσο πολύ είναι η αβεβαιότητα. Ανησυχούμε τόσο πολύ για το μέλλον, που προσπαθούμε να φανταστούμε και να λύσουμε όλα τα πιθανά προβλήματα στο μυαλό μας, πριν καν συμβούν.
Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι στο πως καταλήγουμε κάποιοι να σκεφτόμαστε υπερβολικά, αλλά φαίνεται να συνδέουν την διαδικασία αυτή με τον άγχος και με τον φόβο.
Το μόνο σίγουρο, είναι πως όσο αναλωνόμαστε στην αγωνία του αύριο χάνουμε σημαντικές και πολύτιμες στιγμές από το σήμερα. Ίσως τελικά, η λύση να βρίσκεται σε κάτι τόσο απλό όσο το να σταματήσουμε να φανταζόμαστε τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έρθουν και να επικεντρωνόμαστε, σε ότι συμβαίνει στο εδώ και τώρα.
Ματίνα Σωτηροπούλου
Developmental Psychologist
MSc Child Development UCL