Το πέρασμα από την οικονομική κρίση, που για σχεδόν μια δεκαετία έπληξε την Ελλάδα, στην κρίση του κορωνοιού αφήνει πίσω του νέους ανέργους κατά κύριο λόγο ανθρώπους κοντά ή πάνω από την ηλικία των 50 και δη γυναίκες.
Επιχειρήσεις που έκλεισαν και εργαζόμενοι που δεν «χωρούν» πλέον σε αυτές που άνοιξαν, δημιουργούν ένα νέο κύμα ανεργίας σε ανθρώπους που δεν θα βρουν εύκολα εργασία.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αυτές οι ηλικιακές ομάδες ήταν οι λεγόμενοι «baby-boomers» όσοι δηλαδή γεννήθηκαν την εποχή της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης.
Παρότι δεν είναι ποτέ εύκολο να χάσει κανείς τη δουλειά του, στην περίπτωση των 40χρονων και 50χρονων, οι οποίοι έχουν αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, είναι πιο δύσκολο γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.
Το EURES, είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας των υπηρεσιών απασχόλησης που δημιουργήθηκε το 1994, με σκοπό να διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων εντός της Ε.Ε.
Ένα δίκτυο, που συχνά απευθύνεται σε ανθρώπους πάνω από 40 και 50 ετών δίνοντας οδηγίες για αναζήτηση εργασίας.
Συμβουλές για αναζήτηση εργασίας
- Εάν θεωρείτε ότι είστε υπερκαταρτισμένοι, «πουλήστε» τα προσόντα σας ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών. Αφού συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την εταιρεία και τη συγκεκριμένη θέση, πρέπει να φανταστείτε πώς μπορείτε να ταιριάξετε πλήρως τα προσόντα με τις απαιτήσεις της θέσης.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα προσόντα σας, αντιστοιχίζοντάς τα με κάθε ένα από τα κριτήρια που αναφέρονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας.
Θυμηθείτε: Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι μοναδικό για κάθε θέση εργασίας που ενδιαφέρεστε, προτάσσοντας κάθε φορά τα προσόντα σας που αντιστοιχούν στην εκάστοτε θέση εργασίας.
- Προβάλετε την προϋπηρεσία σας ως πλεονέκτημα για τη συμβολή σας στην εταιρεία.
- Υπογραμμίστε το γεγονός ότι η εταιρεία θα επωφεληθεί από την πρόσληψη υπαλλήλου με πολυετή πείρα και τονίστε τις ακόλουθες δεξιότητες: ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και εργασίας στο πλαίσιο ομάδας, δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας καθώς και εξαιρετικές σχέσεις με τους πελάτες.
Επικρατεί η άποψη ότι οι μεσήλικες εργαζόμενοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία όσο οι νεότεροι συνάδελφοί τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποδείξετε ότι γνωρίζετε τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως παραδείγματος χάριν χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διατηρώντας ιστολόγιο.
Οι διαδικτυακοί τόποι Facebook, Twitter και LinkedIn αποτελούν χρήσιμα μέσα για να προβάλετε το προφίλ σας και να έρθετε σε επαφή με εργοδότες και εταιρείες προσλήψεων.
Σήμερα, πολλοί εργοδότες στις συνεντεύξεις θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που έχουν χειριστεί οι υποψήφιοι συγκεκριμένες καταστάσεις.
Για παράδειγμα «στην προηγούμενή σας θέση, είχατε ποτέ διαφωνία με συνάδελφό σας και πώς χειριστήκατε το πρόβλημα;»
Η απάντησή σας πρέπει να είναι σύντομη και συγκεκριμένη αντί να περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες εμπειρίες σας, καθώς ο εξεταστής μπορεί να αισθανθεί ότι κατακλύζεται από υπερβολικές πληροφορίες.
Η συνέντευξη μπορεί να πραγματοποιείται από νεότερο σε ηλικία εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να διστάσει να υποβάλει ένα βασικό και σημαντικό ερώτημα: δεν θα ήταν ταπεινωτικό για εσάς να προσληφθείτε σε θέση η οποία θεωρείται από πολλούς κατώτερη των προσόντων σας και όπου οι προϊστάμενοί σας είναι νεότερης ηλικίας;
Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια ερώτηση, είτε τεθεί είτε όχι. Είναι δυνατόν να δοθεί έμμεση απάντηση με την τήρηση θετικής στάσης σε όλες τις απαντήσεις σας σχετικά με την προς πλήρωση θέση και την ακαταλληλότητα της υποψηφιότητάς σας.