Αν πιστεύεις ότι μπορείς να ανακαλύψεις την ψυχή ενός τόπου μονάχα περπατώντας τον, εδώ θα επαληθευτείς!
Η Χώρα της Σερίφου, απλωμένη αμφιθεατρικά επάνω στις πλαγιές του λόφου, σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις μέσα από ένα αξέχαστο περπάτημα που συμπυκνώνει ότι πιο μαγικό έχει να προσφέρει ένα κλασικό, κυκλαδίτικο νησί.
Ουσιαστικά, αποτελείται από δύο γειτονιές, την Άνω και την Κάτω Χώρα, που με τον καιρό επεκτάθηκαν και ενώθηκαν.
Η Άνω Χώρα είναι γνωστή για τα στενά, περίτεχνα δρομάκια της και τα άφθονα σημεία για να απολαύσεις μαγευτική θέα στη θάλασσα. Από την άλλη, η Κάτω Χώρα ενώνεται με το Λιβάδι, το κύριο λιμάνι του νησιού, με ένα βοτσαλένιο, ελικοειδές μονοπάτι.
Η αρχιτεκτονική, οι εκκλησίες και τα λευκά δρομάκια είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων. Το σκηνικό μοιάζει σαν ψεύτικο, μα παίρνει ζωή από τα πολύχρωμα σπίτια, τις ανθισμένες βουκαμβίλιες και τις υπέροχες μυρωδιές των ξυλόφουρνων.
Ό,τι ώρα και αν επισκεφθείς τη Χώρα της Σερίφου, φρόντισε να κάνεις μια στάση για καφέ ή φαγητό. Μίλησε με τους φιλόξενους ντόπιους, βόλταρε ασταμάτητα τις απογευματινές ώρες και απόλαυσε ένα κοκτέιλ σε ταράτσα. Τι θα κερδίσεις; Μα φυσικά, ένα απίθανο Σεριφιώτικο ηλιοβασίλεμα.
Ενετικό Κάστρο
Η απίστευτη θέα από το ψηλότερο σημείο της Χώρας είναι μια πολύ καλή αφετηρία για την βόλτα σου. Από το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου θα μπορέσεις να δεις πέρα από το Λιβάδι τόσα πολλά κυκλαδίτικα νησιά… τη Σίφνο, τη Μήλο (τις μέρες με καθαρό ορίζοντα), την Τήνο και τη Μύκονο.
Το Κάστρο χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Τα πυκνοχτισμένα σπιτάκια γύρω από αυτό δημιουργούσαν ένα επιπρόσθετο οχυρό που προστάτευε από τους εισβολείς.
Πάνω Πιάτσα
Όταν στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να μεγαλώνει ο πληθυσμός της Σερίφου, η Άνω Χώρα επεκτάθηκε και η Πιάτσα πήρε τη μορφή κεντρικής πλατείας και σημείου συνάντησης.
Στην πλατεία δεσπόζει το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου με το έντονο χρώμα του, δίπλα στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
Κάνε μια στάση εδώ για ουζάκι ή ρακόμελο και μπες να ρίξεις μια ματιά στα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, από αντικείμενα τέχνης και ρούχα, μέχρι χειροποίητα κοσμήματα και είδη δώρων.
Ανεμόμυλοι
Ακριβώς από κάτω θα βρεις τους γραφικούς ανεμόμυλους της Σερίφου: κλασσικό σημείο για να σταματήσεις και να φωτογραφίσεις την πόλη-όλοι το κάνουν. Από τους αρχικά οκτώ ανεμόμυλους έχουν ανακαινιστεί τρεις. Μάλιστα ένας έχει μετατραπεί σε κατοικία και ναι, είναι τόσο όμορφη και γραφική που σίγουρα θα τη ζηλέψεις!
Κάτω Χώρα και Λαογραφικό Μουσείο
Σιγά, σιγά όπως κατεβαίνεις οι δρόμοι φαρδαίνουν ώσπου στο τέλος φτάνεις στο Λιβάδι. Η διαδρομή περνά μπροστά από αρκετά μικρά εκκλησάκια και από το Μνημείο των Πεσόντων. Όπως προχωράς βάλε στο πρόγραμμά σου μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο.
Εδώ θα βρεις μια αντιπροσωπευτική συλλογή παραδοσιακών οικιακών αντικειμένων της Σερίφου όπως κεντήματα, αγροτικά εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές.
Τα μεταλλεία
Μια ομολογουμένως ασυνήθιστη εμπειρία στη Σέριφο είναι η επίσκεψη στην κεντρική στοά του ορυχείου στο Μεγάλο Λιβάδι. Ανάμεσα στις παλιές ράγες, τα εγκαταλειμμένα βαγόνια και τις µισο γκρεμισμένες γέφυρες θα ανακαλύψετε έναν σκοτεινό κόσμο που ζούσαν οι µεταλλωρύχοι του νησιού για πολλά χρόνια.
Μια τέτοια υπόγεια πεζοπορία μπορεί να κρατήσει µέχρι 25΄. Ξεκινάει συνήθως από τη µεγάλη στοά στο Μεγάλο Λιβάδι µε τελικό προορισμό την ερημική παραλία Κουταλά-Καλόγερο και σίγουρα δεν είναι από τις πιο συνηθισμένες ξεναγήσεις!
Παραλίες
Οι πάνω από 70 παραλίες του νησιού είναι βραχώδεις με λεπτό βότσαλο, χρυσές αµµουδιές και τυρκουάζ νερά ενώ ο βυθός κρύβει ομορφιές που πρέπει να εξερευνήσετε.
Πολλές από τις παραλίες δεν είναι οργανωμένες οπότε μπορείτε να στείσετε την ομπερλίτσα σας και να ξαναθυμειθείτε τις παραλίες των παιδικών σας χρόνων.
Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο πολύβουο επιλέξτε τη Βαγιά, το Γάνεµα και τον Κουταλά ενώ οι παραλίες κοντά στη Χώρα, το Λιβάδι και τα Λιβαδάκια, είναι οργανωµένες, με πιο γνωστή την ψιλή άµµος µε τη χρυσαφένια αµµουδιά, η οποία το 2003 ανακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης!
Όταν επισκεφθείτε το νησί μην ξεχάσετε να βρείτε το ThinkofSerifos και να γνωρίστε από κοντά τις Γιούτα και Νατάσα Καλογεροπούλου, που άφησαν την Αθήνα το 2000 και αποφάσισαν να ζήσουν το όνειρό τους στη Σέριφο.
Δημιούργησαν ένα χώρο έκθεσης έργων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από τους τομείς της μόδας, της κεραμικής και της διακόσμησης υιοθετώντας μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής.
Πηγές: DiscoverGreece & travelStyle