Logo
pharm24

Σ/Κ Stories: Ο διαδικτυακός πολιτισμός του Σαββατοκύριακου

Ευζωία

10 Απριλίου 2021

Giokerman

Kάθε Σαββατοκύριακο επιλέγουμε θεατρικές παραστάσεις, επιμορφωτικά webinars και όλα όσα μπορούν να μας κρατήσουν σε επαφή με τον πολιτισμό.

 

Αυτή τη φορά, σημειώνουμε στην ατζέντα, ένα κορυφαίο μυθιστόρημα που χάσαμε όταν παιζόταν επί σκηνής, μία μοναδική performance του ηθοποιού 'Αρη Σερβετάλη στο ΚΠΙΣΝ και ένα online σεμινάριο με θέμα την Ελληνικότητα. 

 

Θέατρο 

 

Ο Γιούγκερμαν, το εμβληματικό μυθιστόρημα που θεωρείται το πλέον εντελές και συναρπαστικό του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη, μετά από 2 χρόνια επιτυχίας και 70.000 θεατές επιστρέφει στην on demand πλατφόρμα του θεάτρου Πορεία.

 

"Δεν υπάρχει παρά μόνο ένα κορίτσι σε ολόκληρο τον κόσμο."

 

Έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Γιάννη Στάνκογλου και ένα θίασο 20 πρωταγωνιστών, σε μία σαγηνευτική παράσταση που τόσο αγαπήθηκε από το κοινό. Παρακολουθείστε τον βίο και την πολιτεία του γοητευτικού και δαιμόνιου Φινλανδού αριστοκράτη που ανακάλυψε το «υψηλό» μέσα από την ελληνική ψυχή.

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

 

 

Webinar 

 

"Ελληνικότητα: από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό"

 

 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάλυση του ευρύτερου φιλοσοφικού πλαισίου μέσα στο οποίο  έλαβε χώρα η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώ διερευνώνται η σχέση του Ευρωπαϊκού με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό καθώς και η σχέση του ρεύματος του Διαφωτισμού εν γένει με το κίνημα του Ρομαντισμού. 

Σε τρεις ζωντανές αναμεταδόσεις και σε διάλογο με τους συμμετέχοντες, οι ακαδημαϊκοί Νίκος Ερηνάκης και Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου θα αναλύσουν τις βασικές αρχές των δύο μεγαλύτερων φιλοσοφικών ρευμάτων του 18ου και 19ου αιώνα και πώς αυτά επηρεάσαν τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης. Οι στοχαστές στους οποίους θα επικεντρωθούν είναι οι Βολταίρος (1694-1778), Τζον Λοκ (1632-1704), Μοντεσκιέ (1689-1755), Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (1712-1778), Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804).

Ειδικότερα,  θα αναλύσουν διεξοδικά την πρόσληψη των εννοιών της Ελευθερίας και της Ισότητας (στις 29/3), του Ορθού Λόγου και της Φαντασίας (στις 5/4) και του Εαυτού και της Συλλογικότητας (στις 12/4).

Το webinar πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Περισσότερα εδώ 

 

 

Performance 

 

Στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων θα εστιάσει η φετινή σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Με το Υπόγειο ο Ντοστογιέφσκι στρέφει την προσοχή του στον σύγχρονο μοναχικό ήρωα. Το άτομο έχοντας αποκηρύξει τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και την ίδια την αξία της πράξης, διεκδικεί το δικαίωμα να είναι παθητικό, οκνηρό και, ενδεχομένως, άχρηστο. Ο ντοστογιεφσκικός ήρωας εξεγείρεται ενάντια στο ίδιο το ηρωικό ιδεώδες. 

"Όχι μόνο κακός αλλά και τίποτα άλλο δεν κατάφερα να γίνω: ούτε κακός ούτε καλός, ούτε κάθαρμα ούτε τίμιος, ούτε ήρωας ούτε ζωύφιο."

Ερμηνεύoυν:
Άρης Σερβετάλης
Φλομαρία Παπαδάκη

 

 

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς