Η Πρωταπριλιά είναι η μέρα της φάρσας και του ψέματος. Όλοι “πειράζουμε” τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τρομάζοντάς τους ή λέγοντάς τους ένα πολύ κακόγουστο ψέμα.
Είναι ένα έθιμο, που ενώ γιορτάζουμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, μας έρχεται από την Ευρώπη. Κάποιοι λένε πως ξεκίνησε από Κέλτες ψαράδες, που έλεγαν “ψέματα” για το πόσα ψάρια έπιαναν στα δίχτυα τους, τις πρώτες μέρες του Απρίλη. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το έθιμο μας έρχεται από την Γαλλία, όπου φημολογείται ότι την πρώτη μέρα του Απρίλη, οι Γάλλοι ήταν οι μόνοι Ευρωπαίοι, που γιόρταζαν την πρωτοχρονιά. Ήταν σαν να ζούσαν ένα ψέμα.
Γιατί όμως αγαπάμε τόσο πολύ τις φάρσες; Γιατί είναι τόσο απαραίτητο το γέλιο στις ζωές μας;
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του γέλιο είναι πως μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το άγχος. Τόσο το νευρικό γέλιο, που μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιον που είναι φοβισμένος ή αγχωμένος, όσο και το να πει κανείς, ένα αστείο όταν βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση, λειτουργούν σαν φυσικά αντίδοτα και χαλαρώσουν το άτομο, που το έχει περισσότερη ανάγκη. Ταυτόχρονα, το γέλιο φαίνεται να είναι κολλητικό. Επηρεάζει και διαπερνά όσους βρίσκονται γύρω από το άτομο που γελά, προκαλώντας και στους ίδιους γέλιο και χαρά.
Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, το γέλιο μας βοηθά να παράγουμε ορμόνες της ευτυχίας και μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, νευρικότητας και ψυχοσωματικών διαταραχών. Όμως οι ερευνητές επιμένουν πως αγχωνόμαστε περισσότερο από όσο γελάμε. Οι άνθρωποι πρέπει να γελάνε κατά μέσο όρο 5-10 λεπτά την ημέρα, για να μπορέσουν να δουν τις αλλαγές αυτές στη ζωή τους. Συνήθως βέβαια γελάμε μόνο για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου την ημέρα.
Το παρακάτω βίντεο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο ανάγκη έχουμε όλοι, το γέλιο στη ζωή μας:
Μήπως να κάνουμε πιο συχνά πρωταπριλιάτικα αστεία;