Συμπληρώνουμε σχεδόν ένα μήνα από την άρση της καραντίνας. Οι δρόμοι και τα μαγαζιά σιγά σιγά γεμίζουν. Όμως πολλοί από εμάς αισθάνονται μπερδεμένοι. Τι μου επιτρέπεται να κάνω; Άνοιξαν όλα αλλά εγώ συνεχίζω να φοβάμαι για τον ιό. Φοβάμαι όταν βγαίνω από το σπίτι. Δεν αντέχω να διασχίζω πεζοδρόμια γεμάτα κόσμο.
Από την μία, υπάρχει η χαρά και η ανυπομονησία. Το κάλεσμα για τη ζωή, τον ήλιο και τους ανθρώπους. Από την άλλη, πως ξαφνικά μετακινούμαι από το δεν βλέπω κανέναν, στο “μπορώ να πάω για καφέ ή για φαγητό με τους αγαπημένους μου”;
Ο ψυχίατρος Dr. Arthur Bregman στο νέο του άρθρο στην ιστοσελίδα Linkedin αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το μπέρδεμα ή καλύτερα, όπως ο ίδιος το αποκαλεί “το σύνδρομο της σπηλιάς”. Ο διευθυντής του Bregman Medical Group αναφέρει πως τον τελευταίο καιρό βλέπει ένα σοκαριστικό trend. Κάποιοι από τους ασθενείς του αλλά και άνθρωποι στο περιβάλλον του αρχίζουν να παρουσιάζουν αυτό που αποκαλεί “το σύνδρομο της σπηλιάς”.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, είτε κάποιος είναι εσωστρεφής είτε είναι εξωστρεφής μπορεί να εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκονται μέσα στο φάσμα του συνδρόμου.
Τι είναι το caveman syndrome;
Η συνθήκη στην οποία οι άνθρωποι εμφανίζουν προσκόλληση στην κατάσταση της πανδημίας. Όχι βέβαια στον κορονοιο αλλά στις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη ζωή μας μέσα στην πανδημία, δηλαδή δυσκολία να φύγουν από το σπίτι, αγωνία για την αβεβαιότητα και δυσκολία να βρεθούν κοντά σε πολλούς ανθρώπους.
Τι θα πει αυτό; Θα είμαστε για πάντα “‘ομηροι” μέσα σε αυτή τη νέα κανονικότητα;
Όχι βέβαια. Είναι αναμενόμενο και λογικό να βρίσκουμε μία σχετική δυσκολία στο να επανέλθουμε μετά την άρση της καραντίνας. Οι λιγότερες κοινωνικές συναναστροφές, η δουλειά από το σπίτι και η μείωση τον ταξιδιών μπορεί να μας έκαναν τη ζωή πιο εύκολη σε έναν βαθμό. Ο επιτυχημένος ψυχίατρος υπογραμμίζει ότι μόνο όταν το “σύνδρομο της σπηλιάς” εμποδίζει με κάποιο τρόπο την καθημερινότητα και την λειτουργικότητα του ατόμου, το άτομο μπορεί να χρειαστεί βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Εσείς βλέπετε στο περιβάλλον σας το “σύνδρομο caveman”;