Η Σοφία Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Από το 1992 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο και από το 2019 διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε κλασική φιλολογία και αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μυθιστορήματα. Παράλληλα, έργα της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.
Για το έργο της, “Καλά και σήμερα: Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ως ένα μυθιστόρημα που προάγει τον διάλογο και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Το βιβλίο της κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2015 και κέρδισε την αγάπη του αναγνωστικού κοινού.
‘Οπως η συγγραφέας αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της:
“Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα. Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου. Αν κάτι μου έμαθε η αρρώστια (και μου έμαθε πολλά), είναι ότι η καθεμία από μας είναι η ατομική της περίπτωση. Το σώμα βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο. «Δεν υπάρχουν ασθένειες, υπάρχουν ασθενείς» είχε πει ο αρχαίος ημών Ιπποκράτης. Πέρασαν αιώνες, για να καταλήξουμε, ξανά, σ’ αυτήν την τόσο βαθιά —και τόσο αυτονόητη— φράση. Ένα ημερολόγιο που καταγράφει εν θερμώ όσα έζησα, όσα έμαθα, όσα σκέφτηκα, όσα φοβήθηκα και όσα έλπισα τους μήνες που πάλεψα με την αρρώστια.”
Μία αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού, αναμετρήθηκε με τους μεγαλύτερους φόβους της και βγήκε δυνατότερη.