Βιβλία βραβευμένων με Νόμπελ, συγγραφέων

Ευζωία

23 Μαΐου 2020

Vivlia Nobel Main

Η σημερινή πρόταση μας για βιβλία, αφορά έργα μεγάλων συγγραφέων, βραβευμένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Έργα αυτοβιογραφικά, που μας ταξιδεύουν στις παραλίες της Αλγερίας αλλά και στους δύσκολους καιρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ιδιόμορφα καθώς είναι γραμμένα στη γλώσσα των γίντις, αλλά και η ιδιαίτερη ζωή της Φρίντα Γκάλο.

Ένα ταξίδι στις σελίδες βιβλίων που δεν τελειώνει ποτέ.

 

«Ντιέγκο και Φρίντα» του Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό

 

 

Όταν η Φρίντα ανακοινώνει την πρόθεσή της να παντρευτεί τον Nτιέγκο Pιβέρα, ο πατέρας της σχολιάζει καυστικά:


«Θα είναι ο γάμος του ελέφαντα και της περιστέρας». Όλος ο κόσμος δέχεται με σκεπτικισμό το νέο για το γάμο αυτού του σκανδαλιάρικου και φιλάσθενου κοριτσιού με τη «μεγαλοφυΐα» των Mεξικάνων τοιχογράφων, τον Nτιέγκο Pιβέρα, που έχει τα διπλά της χρόνια, το τριπλάσιο βάρος, τον φωνάζουν «δράκο» κι έχει τη φήμη άγριου γυναικοκατακτητή.


Έναν άθεο κομμουνιστή που τολμάει να ζωγραφίζει προς τιμή των Iνδιάνων τοιχογραφίες με τις οποίες παροτρύνει τους εργάτες να πάρουν τις ματσέτες και τα ντουφέκια και να ριχτούν στη μάχη για το γκρέμισμα της δαιμονικής τριάδας του Μεξικού: του κλήρου, της αστικής τάξης, των δικαστών.


Στο βιβλίο «Nτιέγκο και Φρίντα» ο Γάλλος συγγραφέας διηγείται την ιστορία ενός τελείως ξεχωριστού, ιδιόμορφου και μοναδικού ζευγαριού. Tην ιστορία της γνωριμίας τους, το βεβαρημένο παρελθόν του Nτιέγκο και την εμπειρία του πόνου και της μοναξιάς της Φρίντας. Μιλάει για την πίστη τους στην Επανάσταση, για τη συνάντησή τους με τον Tρότσκι, τον Mπρετόν, για την εμπειρία που έζησαν στις HΠA και τη γοητεία που άσκησε πάνω τους ο Xένρυ Φορντ.


Ο Λε Κλεζιό βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2008.

 

«Ένας φίλος του Κάφκα» του Ισαάκ Μπάσεβιτσ Σίνγκερ

 

 

Συμπλέκοντας την κωμωδία με το δράμα, ο Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ ενώνει στην πέμπτη συλλογή διηγημάτων του γοητευτικές ιστορίες της παιδικής του ηλικίας από τα γκέτο της προπολεμικής Πολωνίας με γλυκόπικρες αφηγήσεις για τους μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Γραμμένο στα γίντις, όπως όλα τα βιβλία του, ο μεγάλος νομπελίστας συγγραφέας παραδίδει είκοσι ένα πραγματικά παραμύθια για ενάρετους και δαίμονες, στοιχειά και φαντάσματα, αλλά και για ανθρώπους στοιχειωμένους από τα βάρη της μνήμης και της ζωής, με ολοζώντανους χαρακτήρες, κρυστάλλινη γλώσσα, ευφρόσυνο ή πικρό χιούμορ, τρυφερή ειρωνεία, ευρήματα και ανατροπές.


Η δύναμη της μοίρας και του απρόβλεπτου, ο πόλεμος μεταξύ θρησκευτικής πίστης και λαγνείας, ευσέβειας και βλασφημίας, μα και η διαρκής αναζήτηση του ανθρώπου για το ανέφικτο περιγράφονται από τον Σίνγκερ –έναν από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους του 20ού αιώνα– με τη δύναμη μιας ξεχασμένης πια απλότητας.


O Iσαάκ Mπάσεβις Σίνγκερ γεννήθηκε το 1904 στην πόλη Ραζιμίν της Πολωνίας, η οποία τότε αποτελούσε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, από οικογένεια χασιδικών ραβίνων.


Βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1978.

 

«Μικρές Αναμνήσεις» Ζοζέ Σαραμάγκου

 

 

Οι Μικρές αναμνήσεις είναι η εξιστόρηση των δεκαπέντε πρώτων χρόνων της ζωής του Πορτογάλου νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου.


Χρειάστηκαν είκοσι χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη και μόνη –σύμφωνα με το συγγραφέα– αυτοβιογραφία του που θα διαβάσουμε ποτέ. Ανάμεσα στην Αζινιάγκα και τη Λισαβόνα εξιστορούνται οι περιπέτειες, η οικογενειακή ζωή, τα πρώτα σινεμά, η σχέση με τη θρησκεία, με το σχολείο, οι πρώτοι έρωτες και οι πρώτες απογοητεύσεις. Η αφήγηση είναι γεμάτη από τη διαύγεια και την τρυφερότητα ενός ανθρώπου που συνεχίζει να διατηρεί την επαφή του με το παιδί που κάποτε υπήρξε.


Οι Μικρές αναμνήσεις είναι ένα απολαυστικό κείμενο για τους αναγνώστες που «πιθανώς δεν διαβάζουν το μυθιστόρημα, αλλά το μυθιστοριογράφο».


Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998.

 

«Τα σημάδια» του Ίβο Άντριτς

 

 

Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται νουβέλες και διηγήματα του Ίβο Άντριτς αλλά και κάποια κείμενα, τα οποία θεωρήσαμε ενδιαφέροντα για τον αναγνώστη, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του κι όχι μέσω των ηρώων του.


Έτσι μαζί με λόγους του, που εκφώνησε σε ειδικές εκδηλώσεις, παραθέτουμε και μια επιλογή κειμένων (δοκιμίων) και αποσπασμάτων από τα «τετράδιά» του στα οποία κρατούσε σημειώσεις σε όλη τη διάρκεια του βίου του. Αυτά τα τελευταία, ολοκληρωμένα, στο σύνολό τους, εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του με τον τίτλο Ίχνη στην άκρη του δρόμου (μικρό μέρος τους είχε επιλεγεί από τον ίδιο τον συγγραφέα και είχε εκδοθεί πριν από τον θάνατό του).


Οι αναγνώστες που έχουν διαβάσει τα βιβλία του Ίβο Άντριτς ελπίζουμε πως με τα κείμενα αυτά θα κατανοήσουν καλύτερα την προσωπικότητα του συγγραφέα και θ’ αγαπήσουν περισσότερο το έργο του.


O Ίβο Άντριτς γεννήθηκε στο Ντοτς της Βοσνίας, το 1961 του απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

«Γάμοι» του Αλμπερ Καμύ

 

 

Οι «Γάμοι» είναι από τα λιγότερα γνωστά αλλά και πιο σημαντικά έργα του Γάλλου νομπελίστα συγγραφέα. Η συλλογή αποτελείται από τέσσερα κείμενα που γράφτηκαν το 1936 και το 1937, κι εκδόθηκαν το 1950.


Στην «παραλία της Τιπαζά» στην Αλγερία, ένας νεαρός τραγουδά τη χαρά του για τη ζωή μέσα στην ομορφιά της φύσης και την υπερηφάνεια του που μπορεί ν' αγαπά απεριόριστα.


Στο «Ο άνεμος στην Τζεμιλά» ο συγγραφέας εκφράζει «τη συνειδητή βεβαιότητά του ενός ανέλπιδου θανάτου», όμως ακόμα κι η φρίκη αυτού του θανάτου δε θα τον αποσπάσει από τους στοχασμούς του· μέχρι το τέλος, το πνεύμα του θα παραμείνει καθαρό.


Στο «Καλοκαίρι στο Αλγέρι» περιγράφει μια πόλη χωρίς παρελθόν, που αγνοεί την έννοια της αρετής, αλλά που έχει την ηθική της, ενώ οι άνθρωποί της βρίσκουν «καθ' όλη τη διάρκεια της νιότης τους μια ζωή στα μέτρα της ομορφιάς τους».


Τέλος, στο «Η έρημος» ο συγγραφέας ανακαλύπτει ότι η συμφωνία που ενώνει έναν άνθρωπο με τη ζωή του, σ' έναν κόσμο όπου η ομορφιά του θα χαθεί, είναι «η διπλή συνείδηση της επιθυμίας του να διαρκέσει και της μοίρας του να πεθάνει». Η σωτηρία μας βρίσκεται επί της γης, εδώ όπου η ευτυχία μπορεί να γεννηθεί από την απουσία της ελπίδας.


Ο Αλμπερ Καμύ τιμήθηκε το 1957 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

Όλα τα βιβλία είναι από τις εκδόσεις Καστανιώτη


Συντακτική ομάδα Ladiesbook

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς