Οι άνθρωποι που πλησιάζουν τα 50 τους χρόνια, συχνά διακατέχονται από φόβους σχετικά με την καριέρα και το μέλλον της εργασίας τους.
Συνηθίζουμε να λέμε, «πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς εργασία στα 50 του» θεωρώντας, ότι οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία είναι πιο κοντά στην σύνταξη και στην «απόσυρση» παρά στην δημιουργικότητα ή ακόμη περισσότερο, σε ένα νέο ξεκίνημα.
Κι όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer (RPI), εκείνοι που ξεκινούν τη δική τους εταιρεία στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, πετυχαίνουν σε κάθε τομέα – από τα οικονομικά, μέχρι την ηθική ικανοποίηση – γρηγορότερα και περισσότερο απ ότι οι νεότεροι επιχειρηματίες.
Γιατί η μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχία;
Τα αποτελέσματα έδειξαν, πως οι πιο ώριμοι επιχειρηματίες ξεκινούν με μεγαλύτερο κεφάλαιο, διασυνδέσεις και σοφία, ενώ οι νεότεροι προτιμούν να επενδύουν στην πιο καινούργια τεχνολογία.
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η διαπίστωση, ότι ιδιαίτερα για τις γυναίκες, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερη και η επιτυχία, που μπορεί να τις οδηγήσει ακόμη και ως την κορυφή, σύμφωνα με το Hao Zhao, βοηθό καθηγητή management στο RPI, που επιμελήθηκε τη μελέτη.
Όπως τονίζει, οι δεκαετίες των 30 και των 40 δεν είναι οι κατάλληλες για να ξεκινήσουμε μια δική μας επιχείρηση ενώ διαπιστώθηκε ότι εάν δεν είμαστε μια από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις που θα γευτούμε τη μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία των 20, τότε η επόμενη καλή δεκαετία είναι αυτή των 50.
Η εξήγηση προφανής. Από τα 30 έως και το κατώφλι των 50, το μεγαλύτερο μερίδιο της ζωής μας καταλαμβάνουν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως η φροντίδα των παιδιών ή των γονιών μας.
«Μπορεί, γενικά, να λέμε στον καθένα να ακολουθεί τα όνειρά του και να κυνηγά τους στόχους του, όμως θα συμβουλεύαμε όσους ανήκουν σ’ εκείνο το ηλικιακό γκρουπ των 30 έως 50, να εξετάσουν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και να αντικρίσουν ρεαλιστικά την κατάσταση, πριν κάνουν το μεγάλο βήμα», τόνισε ο Zhao.
Αντίθετα, οι πιο ώριμοι επιχειρηματίες αποκτούν σημαντικότερο «όνομα» και πετυχαίνουν οικονομικά, ενώ οι σχετικά νεότεροι, καταλήγουν σε ένα αποδεκτό σημείο το οποίο, όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ο Zhao ωστόσο εκτιμά, ότι η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στους επαγγελματικούς μας στόχους τονίζοντας, ότι πρέπει να διορθώσουμε τα στερεότυπα αυτά και να ενθαρρύνουμε τους πιο ώριμους ανθρώπους να κάνουν δυναμική είσοδο στο χώρο των επιχειρήσεων, γιατί η πιθανότητα να πετύχουν είναι μεγάλη ακόμη και εάν δεν το πιστεύουν ή το φοβούνται».