Το αβοκάντο συγκαταλέγεται σε εκείνες τις τροφές, που μπήκαν στη ζωή μας και έφεραν τα πάνω κάτω. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα αγαπούν και ενώ άλλοι μέχρι και έχουν βρει τρόπους να τα καλλιεργούν στο σπίτι τους ή να φτιάχνουν ρούχα με σχέδια αβοκάντο. Είναι ένα από τα φρούτα, που χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί και η μεγάλη ζήτηση του, που υπάρχει, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον. Τα θρεπτικά του συστατικά είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι το αγαπούν. Είναι αλήθεια, πως το αβοκάντο είναι ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο και η κατανάλωσή του παρουσιάζει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Θέλετε να μάθετε πως να φτιάχνετε στο σπίτι σας το λαχταριστό αβοκάντο τοστ, που έχει γίνει συνώνυμο των κυριακάτικων brunch, σε όλα τα καφέ της πόλης; Βρείτε παρακάτω, την υπέροχη και απλή συνταγή από τον Άκη.
Υλικά
2 φέτες ψωμί για τοστ
7 κ.σ. ελαιόλαδο
3 αβοκάντο
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
60 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
2 αβγά
50 γρ. ντοματίνια
1 κ.σ. κόλιανδρο
Για το σερβίρισμα
λάιμ
πιπεριά τσίλι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε στο τηγάνι τις φέτες από το ψωμί και ψήνουμε 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές για να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πιέζουμε καλά με ένα πιρούνι για να λιώσουν.
Προσθέτουμε τον χυμό από το λάιμ, αλάτι, πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε το αβοκάντο πάνω από τις φέτες του ψωμιού και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό και 1-2 κ.σ. από το ξίδι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει.
Σε 2 μπολάκια μοιράζουμε ξίδι και βάζουμε από ένα αβγό.
Κάνουμε μια μικρή δίνη στο νερό της κατσαρόλας και βάζουμε το ένα αβγό. Μόλις πάρει σχήμα τότε προσθέτουμε και το δεύτερο. Ψήνουμε 2-3 λεπτά και αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε τα αυγά πάνω από το αβοκάντο και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, κόλιανδρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε με φέτες λάιμ και τσίλι ψιλοκομμένη.
source: Akis Petretzikis