Logo
carine

Γιατί η καλή υγεία προϋποθέτει κι έναν καλό ύπνο

Υγεία

31 Ιουλίου 2020

H Kalh Yge;Ia Proypothetei Enan Kalo Ypno 1

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η τριάδα για την καλή υγεία είναι η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος.


Τώρα πολλοί νευροεπιστήμονες έχοντας ερευνήσει και καταλάβει καλύτερα τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του οργανισμού που κινητοποιούνται στη διάρκεια του ύπνου, ειδικά στον εγκέφαλο, πιστεύουν ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με την ευζωία αλλά και με την μακροζωία μας.


Γιατί η καλή υγεία απαιτεί έναν καλό νυκτερινό ύπνο


Με άλλα λόγια η φυσική και πνευματική μας υγεία δεν υπάρχουν όταν λείπει ο καλός ύπνος.
Μετά μια μεγάλη έρευνα που έγινε από την Αμερικάνικη Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society) σε 1.000.000 υγιείς γυναίκες και άνδρες για 6 χρόνια, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που κοιμόταν 7 ώρες το βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ζωντανοί στο τέλος της έρευνας συγκριτικά με όσους κοιμόταν 6 ή λιγότερες ώρες αλλά και περισσότερες από τις 8 ώρες.

 

 

Μία άλλη μελέτη στην Φιλανδία διάρκειας 22 χρόνων σε 21.000 δίδυμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που κοιμόταν λιγότερες από 7 ώρες είχαν 21%-26% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από διάφορες αιτίες από τα άτομα που κοιμόταν περισσότερο.


Οι ειδικοί κατέληξαν ότι οι ώρες του ύπνου που οι ενήλικοι πρέπει να κοιμούνται είναι 7-8 ώρες και οι έφηβοι 8 1/2 ώρες.

 

Το 2014 η έρευνα της Meiken Nedergaard οδήγησε στο ακλόνητο συμπέρασμα ότι ο ύπνος δεν είναι μια παθητική κατάσταση αλλά μια ενεργητική σε μοριακό επίπεδο.


Όπως το περιέγραψε και η ίδια η Nedergaard:"στη διάρκεια του ύπνου το μυαλό μας λειτουργεί σαν ένα πλυντήριο πιάτων που απομακρύνει κάθε βρωμιά".


Οι νευρώνες, δηλαδή τα κύτταρα του εγκεφάλου μας, πάλλουν με ηλεκτρικά σήματα που καθαρίζουν όλον τον εγκέφαλο με μια ρυθμική ροή. Ο εγκέφαλος αυτοελέγχεται ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ορμόνες, τα ένζυμα, οι πρωτεΐνες είναι σε ισορροπία. Τα εγκεφαλικά κύτταρα συστέλλονται ανοίγοντας μεταξύ τους χώρους ώστε το υγρό να καθαρίσει οτιδήποτε συσσωρευόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει μια τοξική κατάσταση.

 


Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά δραστήριος το βράδυ στη διάρκεια του ύπνου για να κάνει τον αυτοκαθαρισμό του.


-Η σημαντική βιολογική δραστηριότητα που επιτελείται στον ύπνο είναι απαραίτητη για την ψυχική μας υγεία αλλά και για την μνήμη.


-Όταν κοιμόμαστε κάνουμε αναμνήσεις τα γεγονότα της ημέρας απογυμνώνοντας τα από τα έντονα συναισθήματα της στιγμής. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τον βαθύ συνεχόμενο ύπνο.


-Λίγος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες, διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία αλλά και σε αύξηση της πιθανότητας για άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, Αλτσχάιμερ.

– Καλό νυκτερινό ύπνο. Πολλοί από εμάς, θεωρούσαμε μέχρι αρκετά πρόσφατα τις 7 ώρες ύπνου ”χαμένο” πολύτιμο χρόνο. Τώρα ξέρουμε ότι κλέβοντας ώρες από τον βραδινό μας ύπνο, κλέβουμε χρόνια από την ζωή μας.

 

*Η Έφη Ρομποτή είναι Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

https://www.efiroboti.com/portfolio/its-not-how-fast-you-run-what-matters-is-not-stoppping/
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/efi-roboti/

carine

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς