Όλοι έχουμε βρεθεί σε επαγγελματικούς χώρους που καταλαβαίνουμε πως κάτι δεν πάει καλά. Ο εργασιακός εκφοβισμός μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές και δεν είναι πάντα τόσο προφανής. Παρόλα αυτά συνήθως όταν μιλάμε για εργασιακό εκφοβισμό συνήθως περιγράφουμε μία έντονη διαφωνία ή αγένεια ανάμεσα σε κάποιους εργαζόμενους ή ομάδες εργαζόμενων.
Ποιες άλλες μορφές όμως μπορεί να έχει ο εκφοβισμός στο χώρο της εργασίας;
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας (NHS, 2019), υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες:
- να αποκλείονται άνθρωποι από δραστηριότητα ή συναντήσεις
- να αγνοείται ή να παραβλέπεται η συνεισφορά τους
- να δίνεται μεγάλος φόρτος εργασίας σε έναν άνθρωπο
- να διαδίδονται φήμες στο εργασιακό πλαίσιο
- να αντιμετωπίζονται άνθρωποι διαφορετικά από κάποιους άλλους
- να γίνονται πειράγματα ή να υποτιμάται κάποιος τακτικα
- να μην προχωρά η εκπαίδευση/εξέλιξη κάποιου ή προαγωγή του
Ο εργασιακός εκφοβισμός έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχική υγεία του εργαζόμενου, καθώς μπορεί να μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του σε μία πολύ σκληρή δοκιμασία. Μπορεί να οδηγήσει τον εργαζόμενο να αμφιβάλει για τον εαυτό του και τις ικανότητές του. Ταυτόχρονα ένα άτομο που βρίσκεται σε ένα εκφοβιστικό περιβάλλον ενδέχεται να αισθανθεί άρρωστο, αδύναμο ή και να εμφανίσει καταθλιπτικά συμπτώματα. Τέλος, ενδέχεται ο εργαζόμενος που βιώνει εκφοβισμό να χάσει κάθε κίνητρο για τη δουλειά του και να μην θέλει να εργαστεί ή να προοδεύσει.
Σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος που βιώνει μία τόσο δύσκολη συνθήκη πρέπει να μιλήσει. Η ντροπή και ενοχή που μπορεί να αισθάνεται το άτομο που δέχεται τον εκφοβισμό μπορεί να το αποτρέψει από το να μιλήσει αλλά η σιωπή μόνο θα δυσκολέψει την καθημερινότητα του ατόμου. Απευθυνθείτε σε άτομα που μπορούν να σας ακούσουν και σε έναν ειδικό για βοήθεια.