Logo
pharm24

Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία μας

Ευζωία

16 Δεκεμβρίου 2020

monaksia-epiptoseis

Έχουμε συμπληρώσει, σχεδόν ένα χρόνο, από την αρχή της πανδημίας και η μοναξιά έχει κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Υπάρχει μεγάλη αγωνία και φόβος για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και για εμάς τους ίδιους. Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις πάνε και έρχονται σχετικά με το αν είναι ασφαλές να περάσεις τις γιορτές με την οικογένειά σου, ιδιαίτερα αν μέλη της, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πόσο “βλαβερή” μπορεί να είναι η μοναξιά για τους ανθρώπους; Στο παρελθόν μιλήσαμε για την έλλειψη της σωματικής επαφής αλλά για τις συμβουλές που μας δίνει μία 90χρονη ψυχολόγος, για να αντέξουμε την πανδημία. Όμως νέα ευρήματα, σχετικά με την περίοδο που διανύουμε μας δίνουν κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες. 

 


Ήδη γνωρίζουμε πως το περιοδικό του Πανεπιστημίου Harvard ήταν από τα πρώτα μέσα που μίλησαν για το πένθος και την θλίψη λόγω της απώλειας της ζωής μας όπως την γνωρίζαμε. Την ίδια στιγμή, η Dr Samantha Brooks από το διάσημο King’s College του Λονδίνου, προειδοποιεί ότι η καραντίνα και η απομόνωση διαρκείας μπορούν να οδηγήσουν σε μετατραυματικό στρες, άγχος, κατάθλιψη, αλλά επίσης σε κόπωση, πτώση ηθικού του κοινού και δημόσια αντίδραση τελικά. Πριν από περίπου δύο μήνες, ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε υπογράμμιζε ότι: «Το κόστος των θυσιών ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο».

 

Η μοναξιά έχει συνδεθεί με κατάθλιψη, στρες και αγχώδεις διαταραχές, όμως οι επιπτώσεις της δεν πλήττουν μόνο την ψυχική μας υγεία. Η σωματική υγεία συχνά επηρεάζεται έντονα από την μοναξιά. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) μας χαρίζει μία διαφορετική όψη του θέματος, συνδέοντας την μοναξιά με την παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα, το UCLA αναφέρει, πως όσοι νιώθουν μόνοι, έχουν μια τάση προς κατανάλωση, ανθυγιεινών τροφίμων, κυρίως όσων περιέχουν ζάχαρη και λίπος. Το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη, αφού γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες τροφές συνδέονται με τη ευχαρίστηση, δίνοντας μας, ένα εικονικό και παροδικό αίσθημα ευεξίας. Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την μοναξιά με αδύναμο ανοσοποιητικό, καρδιοπάθειες και μειωμένες γνωστικές δεξιότητες.

 

Είναι ελάχιστα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, καθώς δεν έχουμε σαφή εικόνα για τους κινδύνους που είναι πιθανόν να διατρέχουν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι και εμείς. Η επικοινωνία, η κατανόηση και οι πράξεις αγάπης (ακόμα και από απόσταση) μπορεί να είναι το κλειδί για αυτά τα άτσαλα Χριστούγεννα που φθάνουν.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς