Logo
pharm24

11 Φεβρουαρίου Παγκόσμια ημέρα των Γυναικών και των Κοριτσιών στις Επιστήμες

Ευζωία

11 Φεβρουαρίου 2021

science

Κανείς θα έλεγε πως δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για μία μέρα αφιερωμένη στις γυναίκες και στις Επιστήμες, όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Η σχέση των Γυναικών και των Κοριτσιών με τις Επιστήμες φαίνεται να έχει απασχολήσει αρκετά τις σύγχρονες έρευνες καθώς ο χώρος των θετικών επιστημών διακρίνεται για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων οικουμενικά.

 

Σύμφωνα με δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. φον ντερ Λάιεν, δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν ακριβώς ένα χρόνο, στον εορτασμό της ημέρας για τις γυναίκες στην επιστήμη είχε επισημάνει «Κάτω από το 30 % των ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες». Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «Η Επιτροπή μου θα εργαστεί σκληρά για την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Η επίτευξη ισότητας αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες».

 

Έχει αξία να σημειωθεί ότι η 11η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια ημέρα των Γυναικών και των Κοριτσιών στις Επιστήμες, μόλις πριν από έξι χρόνια, το 2015 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

 

Ο χώρος των Θετικών Επιστημών ή αλλιώς γνωστός και ως STEM, περιέχει ουσιαστικά τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, από τα περίπου 15 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικούς στην ΕΕ, το 59 % ήταν άνδρες και το 41 % γυναίκες (Eurostat,2018).

 

Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν να ακολουθήσουν Θετικές Επιστήμες, μαζί με την Μάλτα και την Κύπρο. 

 

Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε δύο Βραβεία Νόμπελ για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας ήταν η Marie Curie. Το 1903 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής και το 1911 με το Νόμπελ Χημείας. Στην τελευταία απονομή της Σουηδικής Ακαδημίας που έλαβε χώρα τον Οκτώβρη του 2020, με το Νόμπελ Χημείας βραβεύτηκαν δύο γυναίκες επιστήμονες για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος, η Γαλλίδα Emmanuelle Charpentier και η Αμερικανίδα Jennifer A. Doudna.

 

Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον όλο και περισσότερες γυναίκες θα διακρίνονται στο χώρο των Θετικών Επιστημών. Είναι στο χέρι μας άλλωστε! 

 

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς