Τελικά υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαζυγίων και της εμμηνόπαυσης;

Ευζωία

11 Μαΐου 2020

Yparxei Syndesi Metaxy Ton Diazygion Kai Tis Emminopaysis

Όταν πρώτη φορά άκουσα το παραπάνω δίλημμα θυμάμαι να σκέφτομαι - Είναι δυνατόν; Ποιος διαδίδει αυτά τα πράγματα;

Είναι σαν να λες ότι η εφηβεία του παιδιού σου είναι αυτή που φταίει επειδή εσύ δεν έχεις βρει τρόπο να χτίσεις με γερά θεμέλια την σχέση αυτή. Μέτα πήρα λίγο χρόνο και είπα - Ψάξε για να μάθεις. Με μία γρήγορη αναζήτηση εμφανίστηκαν αμέτρητα άρθρα σχετικά με την εμμηνόπαυση και τα διαζύγια. Σκέφτηκα πως μάλλον πρέπει να αναθεωρήσω την πρώτη μου σκέψη και να ερευνήσω λιγάκι.


Σύμφωνα λοιπόν με την σύγχρονη βιβλιογραφία το 60% των διαζυγίων ξεκινούν από γυναίκες που βρίσκονται στα 40, 50 ή 60 τους έτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι αυτά συμβαίνει να είναι και τα χρόνια της εμμηνόπαυσης. Όμως πριν προχωρήσουμε σε γρήγορα συμπεράσματα η Helen Seymour (ειδική σε θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση) θέλει να ξεκαθαρίσει κάτι:


Αν έχεις παντρευτεί έναν άνθρωπο που δεν σου φέρεται ωραία, αν είσαι σε μία τοξική σχέση, αν έχουν συμβεί γεγονότα πολύ έντονα που άλλαξαν τις ισορροπίες στη σχέση ή αν τα συναισθήματα μέσα στο ζευγάρι κάπως ξεθώριασαν με τον καιρό, τότε κανένα ρόλο δεν παίζει η εμμηνόπαυση σε έναν επερχόμενο χωρισμό.


Αν όμως βρίσκεστε σε μία όμορφη και δυνατή σχέση όπου και τα δύο μέλη προσπαθούν καθημερινά να φροντίσουν το ένα το άλλο, τότε πρέπει να γνωρίζετε το παρακάτω. Οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι τόσο δυνατές που μπορεί να οδηγήσουν μία γυναίκα να απομακρυνθεί από τον άνθρωπό της. Οπότε αν αποφασίσετε να φύγετε από μία μακροχρόνια σχέση να είστε σίγουρες πως φεύγετε για τους σωστούς λόγους, συμβουλεύει η αρθρογράφος της ιστοσελίδας Image.


Η Margaret Yates, οικογενειακή δικηγόρος και life coach, συμφωνεί πως συχνά το διαζύγιο και η εμμηνόπαυση πάνε χέρι-χέρι αλλά δίνει και μία νέα οπτική στο θέμα.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι ορμονικές αλλαγές την περίοδο αυτή μπορούν να προκαλέσουν άγχος και οξυθυμία σε μία γυναίκα. Όταν κάποιος άνθρωπος είναι αγχωμένος είναι λογικό να αντιδράσει πολύ διαφορετικά από ότι αν ήταν χαρούμενος και ήρεμος. Το γεγονός αυτό μπορεί εύκολα να δημιουργήσει συγκρούσεις μέσα στο ζευγάρι που αν δεν τις δουλέψει μπορεί εύκολα να οδηγήσουν στην απόσταση και στον χωρισμό.

Ταυτόχρονα η περίοδος αυτή συμπίπτει συνήθως με την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι. Έχουμε μιλήσει ξανά για τις δυσκολίες αυτής της περιόδου στο άρθρο μας για το σύνδρομο της άδειας φωλιάς. Η Margaret Yates θεωρεί πως όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι το ζευγάρι είναι πολύ πιθανό να καταλάβει τα κοινά σημεία που πίστευαν πως τους ένωναν δεν υπάρχουν πια.

Ένα όμως είναι το σίγουρο, όταν για μία γυναίκα ξεκινά η περίοδος της εμμηνόπαυσης το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάρει λίγο χρόνο με τον εαυτό της για να καταλάβει τι της συμβαίνει. Η Helen Seymour, όσο και η Margaret Yates υποστηρίζουν πως η εμμηνόπαυση είναι η αφορμή μία γυναίκα να αξιολογήσει ξανά το πως “ξοδεύει” την καθημερινότητα της και να επικεντρωθεί σε ότι της δίνει χαρά και της φτιάχνει την διάθεση. Εγώ δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω!Ματίνα Σωτηροπούλου

Developmental Psychologist 

MSc Child Development UCL 


Ματίνα Σωτηροπούλου
Matina Sotiropoulou

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς