Logo
pharm24

Πως μπορείς να αναγνωρίσεις μια τοξική σχέση;

Ευζωία

28 Ιουνίου 2022

toxikes-sxeseis

Όλοι έχουμε βρεθεί δίπλα σε τοξικούς ανθρώπους. Όλοι κάποια στιγμή συναντούμε κάποιους ανθρώπους που έχουν τον τρόπο τους να έρχονται κοντά μας και να μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και άνετα, μέχρι κάποια στιγμή να αποκαλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αν ήταν τόσο απλό και εύκολο το να αποφεύγεις τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου, τότε δεν θα ήταν τόσες πολλές οι ιστορίες που ακούμε καθημερινά για αυτούς. 

 

Πως όμως μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια αυτά στη σχέση σου; 

 

Ο Jeffrey Bernstein, διδάκτωρ και ψυχολόγος για περισσότερα από τριάντα χρόνια, μας δίνει τα 3 σημάδια που όταν κάποιος τα δει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια. 



  • Κριτική και περιφρόνηση  H σκληρή κριτική και η περιφρόνηση είναι καταστρεπτικά για τις συντροφικές σχέσεις. Συχνά μπορεί τα σχόλια να έχουν χαρακτηριστικά πλάκας ή αστείου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο να φέρεται ο ίδιος τοξικά επειδή ο σύντροφός του του φέρεται ανάλογα. Μία θεραπευόμενη του Dr. Bernstein είπε στον σύντροφό της ότι ήταν σεξουαλικά ανεπαρκής, επειδή ο ίδιος την κατηγορούσε ότι ξόδευε πολλά χρήματα στα μαγαζιά. Ταυτόχρονα η περιφρόνηση και η αδιαφορία του συντρόφου, καθώς και το να μην απαντά στις ανάγκες της σχέσης είναι ουσιαστικά το ίδιο καταστρεπτικά. 

 

  • Αποφυγή  Συχνά οι σχέσεις που είναι τοξικές δεν είναι οι σχέσεις που θα ακούσεις ανθρώπους να τσακώνονται και να φωνάζουν. Κάποιες φορές η τοξικότητα βρίσκεται στη σιωπή. Αν ο άνθρωπός σου δεν σε φροντίζει, δεν σου μιλά, δεν δείχνει κανένα είδος τρυφερότητας και αγάπης τότε ίσως να πρέπει να σκεφτείς τι σε κρατά εκεί. Αν όταν μιλήσεις για τις ανάγκες σου, η απάντηση που λαμβάνεις είναι πως έχεις θέμα με την προσοχή, πως γκρινιάζεις και πως όλα είναι καλά και το πρόβλημα στο μυαλό σου, τότε ίσως να βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση. Η αποφυγή στις σχέσεις κρύβει μία παθητική επιθετικότητα που συχνά γίνεται χειρότερη με τα χρόνια. 

 

  • Αρνητικότητα  Αν στο μεγαλύτερο μέρος της σχέσης επικρατεί ανασφάλεια, αρνητικότητα και αμφισβήτηση για τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου, τότε μάλλον πρέπει να απομακρυνθείς το συντομότερο δυνατό. Αν όσες προσπάθειες κάνεις δεν αποδίδουν και όλο περιμένεις πως κάτι θα αλλάξει αλλά αυτό δεν έρχεται ποτέ, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι αβοήθητη και κουρασμένη, τότε μάλλον δεν χρειάζεσαι τόση αρνητικότητα στη ζωή σου.  

 

Είναι σημαντικό εκτός από αυτά τα σημάδια τοξικότητας που υπογραμμίζει ο Jeffrey Bernstein, να θυμόμαστε πως οι σχέσεις έχουν το ρόλο της υποστήριξης και της αγάπης. Αρκεί λοιπόν αυτή η έλλειψη τρυφερότητας και νοιαξίματος για να επαναπροσδιορίσει κανείς το  λόγο για τον οποίο βρίσκεται σε μία συντροφική σχέση. Δεν αρκεί ο άλλος να μην σε ενοχλεί. 

 

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς