Logo
pharm24

Vanessa Pappas, η ελληνίδα «βασίλισσα» του TikTok που τα έβαλε με τον Trump

Ευζωία

31 Αυγούστου 2020

Vanessa Pappas Ellinida Vasilissa Tou Tiktok Pou Ta Evale Me Ton Trump 2

Το TikTok μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας για να τη γεμίσει μουσική, χορό και αστεία βιντεάκια.


Όμως η πλατφόρμα βρέθηκε στο επίκεντρο των πυρών του Αμερικανού προέδρου Donald Trum την οποία αποκάλεσε «απειλή για το ίντερνετ» δηλώνοντας αποφασισμένος μάλιστα να την καταργήσει καθώς έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

 


Κι έτσι ξαφνικά η δημοφιλής πλατφόρμα βρέθηκε στη μέση ενός ανελέητου Αμερικανο -Κινεζικού «πολέμου» έως και σήμερα με τον τότε ο CEO, Kevin Mayer, να παραιτείται κάτω από το βάρος των ευθυνών για να αναλάβει πριν από λίγες ημέρες τη θέση του, η Vanessa Pappas.

 


Η ίδια απλά δήλωσε ότι «υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση για το θέμα. Το TikTok είχε Αμερικανό CEO, ο διευθυντής ασφάλειας πληροφοριών έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και η ομάδα μας στις ΗΠΑ εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει τις δομές για την ιδιωτικότητα» Βέβαια συμπλήρωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει καταγγελία εναντίον του Αμερικανού προέδρου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.


Άλλωστε, όταν διευθύνεις μια εταιρεία, με πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να σε ακολουθούν, η δύναμη είναι αυτονόητη αρκεί να ξέρεις να τη χρησιμοποιείς.


Ο δρόμος προς την επιτυχία


Όμως η Vanessa Pappas, με τις ελληνικές ρίζες, δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Ούτε τυχαία βρίσκεται στην κορυφή. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ρίσκα και η Vanessa δεν δίστασε να εγκαταλείψει το «βασιλιά» YouTube και τη Νέα Υόρκη για να μετακομίσει στο Los Angeles, και να καθίσει στη θέση της CEO του Tik Tok.


Η ιστορία της ξεκινά στην Αυστραλία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στα 20 της χρόνια έφυγε για το Λονδίνο κι έπειτα μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Γνωστή για τη διορατικότητά της, ανακάλυπτε influencers από το 2007 – πριν καν εμφανιστεί ο όρος.

 

Αρχικά, εργάστηκε για τη Next New Networks, την εταιρεία που αγόρασε το YouTube το 2011 έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκείνη, έγινε η διευθύντρια παγκόσμιας ανάπτυξης και προχώρησε στη διεύθυνση του δημιουργικού τμήματος. Μέσα στο πρώτο κιόλας τρίμηνο, η αξία της αναγνωρίστηκε. Κυριολεκτικά, έγραφε εγχειρίδια με τίτλο Πώς να χτίσεις το κοινό σου.

 

 


Το 2018, χάρη σε ένα βίντεο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πλατφόρμα του Tik Tok θαυμάζοντας την πολιτική της να μην λογοκρίνει ότι ανεβαίνει σε αυτήν, την ποικιλομορφία και την προώθηση της δημιουργικής πλευράς των χρηστών.

 

Ο κόσμος είχε ανάγκη να εκφραστεί ελεύθερα, όμως τα social media δεν το επέτρεπαν ακόμη. Οι περισσότεροι έβγαζαν προς τα έξω μία πλαστή πραγματικότητα, μία αψεγάδιαστη εικόνα, ένα μεγάλο ψέμα. Η πρωτοπόρα εκείνη εφαρμογή είχε τη δυναμική να το αλλάξει αυτό και να φτάσει ψηλά, δίνοντας στο κοινό αυτό που τόσο αναζητούσε – και η Vanessa το αναγνώρισε κατευθείαν.

 

Όμως όταν εργάζεσαι για χρόνια στο YouTube, το δημοφιλέστερο app σε Android και iOS, δεν φεύγεις έτσι απλά από αυτό. Όμως ήρθε η κατάλληλη ώρα που το να πει το μεγάλο «ναι» φαινόταν ως μοναδική ευκαιρία. Όρθωσε το ανάστημά της και «έσωσε» το tik tok από τα ανελέητα νύχια της πολιτικής.

 

Ξεκίνησε ως σύμβουλος στρατηγικής για τη ByteDance, την εταιρεία που ανήκει το TikTok, και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έγινε η γενική διευθύντρια. Το Νοέμβριο του ’18 που οριστικοποιήθηκε η πρόσληψή της, η εφαρμογή είχε 20 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

 

Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει πενταπλασιαστεί. Από τον Οκτώβριο του 2019 έως το φετινό Μάρτιο, το πλήθος των μηνιαίων χρηστών διπλασιάστηκε.


Παρακολουθούσε πάντα τις ανάγκες των χρηστών και σχεδόν αμέσως, τους έδινε αυτό που ζητούσαν. Όταν, για παράδειγμα, παρατήρησε πως οι δημιουργοί χρησιμοποιούσαν άλλες εφαρμογές για να χακάρουν το σύστημα και να προσθέσουν κείμενο στα βίντεό τους, η ομάδα του TikTok έγραψε τον αντίστοιχο κώδικα και, σε ελάχιστο χρόνο, το νέο χαρακτηριστικό ήταν έτοιμο.

 

 

 

Ενθάρρυνε, τους συνεργάτες της να προωθήσουν όλα εκείνα που έκαναν την πλατφόρμα τόσο δημοφιλή. «Αυτό που συνέβη το 2019, είναι ότι το περίεργο έγινε ωραίο. Ξαφνικά, ήταν ok το να μην είσαι τέλειος. Δε χρειαζόταν να προσποιηθείς πως περνάς καλά, περνούσες πράγματι καλά», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Marie Claire.


Οι δημιουργοί, όπως αποκαλεί εκείνους που μοιράζονται τα αστεία τους, τα makeup tutorials, τις χορευτικές τους κινήσεις, είναι αντι-influencers. Ολόκληρη η φιλοσοφία του TikTok είναι βασισμένη σ’ αυτό, στην αποκαθήλωση των «θεών του Instagram».

 

Το πιο απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς της, είναι η ενημέρωση. Χρειάζεται να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, οι οποίες προχωρούν με ταχύτητα φωτός.

Πρέπει να προλαβαίνει το κοινό, πριν ακόμη διαμορφωθούν οι τάσεις και οι ανάγκες τους. Μία από αυτές, είναι η χρηματοδότηση των TikTokers – εκείνων, δηλαδή, που προσπαθούν να μετατρέψουν το TikTok σε επάγγελμα.

Ξεκίνησε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα διάθεσης 200 εκατομμυρίων δολαρίων στους κορυφαίους των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο τους υποστηρίζει, αλλά τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν, να εκφράζονται και να εμπνέουν τον κόσμο.


Στόχος της είναι να προωθήσει την ιδέα της για να κυκλοφορήσει το TikTok for Business ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην ανερχόμενη δύναμη της αγοράς, τη Generation Z.


Το πιο πιθανό είναι ότι θα το καταφέρει, αρκεί η Αμερικανική εταιρεία (Microsoft) που θα αγοράσει το TikTok να πιστέψει σε εκείνη και να την εμπιστευτεί.

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς