Καθόλου εύκολη διαδικασία. Η πάλη με το άγχος είναι για τις περισσότερες από εμάς, καθημερινή υπόθεση. Προσπαθούμε να την κρατήσουμε υπό έλεγχο κι όμως από κάπου, από κάποιο ερέθισμα θα μας ξεφύγει, για να παρουσιαστεί μπροστά μας ως πίεση και ως τροχοπέδι στη ζωή μας.
Ο απαιτητικός τρόπος ζωής μας έμαθε, χωρίς καν να το καταλάβουμε, να ζούμε με το στρες. Το έκανε κάτι που μεγαλώνει μέσα μας χωρίς εμείς να του δίνουμε σημασία. Λέμε "έχω άγχος" στους γύρω μας και είναι σαν να τους επικοινωνούμε ένα απλό συναίσθημα. Κι όμως το στρες, το άχγος και οι ολέθριες για την ψυχική μας υγεία συνέπειες (όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη) είναι η αρχή ενός κακού κεφαλαίου στη ζωή μας.
Μπορούμε να το ελέγξουμε και να μειώσουμε τις αρνητικές επιδράσεις του στη συμπεριφορά μας; Ακολουθήστε τις δέκα βασικές συστάσεις και νιώστε εντυπωσιακή αλλαγή.
1. Μάθετε να χρησιμοποιήτε καθημερινά τεχνικές διαλογισμού. 'Ερευνες στις Η.Π.Α έδειξαν ότι ο πληθυμσός που τις εφαρμόζει μειώνει κατά 50% τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία.
2. Να γυμνάζεστε συστηματικά. Η σωματική άσκηση είναι το ισχυρότερο φυσικό αντικαταθλιπτικό που γνωρίζουμε. Η γυμναστική 2-3 φορές την εβδομάδα θα αυξήσει τη σεροτονίνη σας και θα νιώσετε ευεξία και χαρά.
3. Να βγαίνετε στο ήλιο συστηματικά, χειμώνα-καλοκαίρι. Ευνοεί τη σύνθεση βιταμίνης D που μας κάνει χαρούμενεςς και λιγότερο αγχομένες.
4. Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο που κατευνάζει τον άγχος (μαύρη σοκολάτα, αμύγδαλα, σόγια, κριθάρι ολικής, παντζάρια).
5. Κόψτε τελείως τις τυποποιημένες τροφές και τις διεγερτικές ουσίες όπως καφές, αλκόολ και τσιγάρο.
6. Χωρίστε του υδατάνθαρακες από τις πρωτεϊνες ώστε να διευκολύνετε την παραγωγή σεροτονίνης (ορμόνης της ευτυχίας) στον εγκέφαλο.
7 Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων που εντείνουν την κατάθλιψη.
8. Εξασφαλίστε τη σωστή καθημερινή πρόσληψη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 τρώγοντας ψάρι 3 φορές την εβδομάδα.
9. Αυξήστε τα χόμπι που κάνουν καλό στη διάθεσή σας. Βάλτε τα περισσότερο στη ζωή σας!
10. Μην κάνετε διαγνώσει για την ψυχική σας υγεία μόνες σας. Ζητήστε τη συμβουλή ψυχιάτρου ή ψυχολόγου.