Logo
pharm24

4 Μύθοι για τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία στο εργασιακό περιβάλλον

Ευζωία

28 Σεπτεμβρίου 2021

stress

Οι περισσότεροι από εμάς επιστρέφουμε με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, πίσω στα γραφεία. Όμως οι δυσκολίες παραμένουν και είναι εκεί. Κόπωση, άγχος, πίεση, καθημερινές ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα σε ένα περιβάλλον που μας δοκιμάζει και ανάμεσα σε στόχους, που δεν κατακτούμε και μεταφράζουμε σαν αποτυχίες.

 

Τα παραπάνω ζητήματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οικογενειακά θέματα, οικονομικές υποχρεώσεις, κάποιες φορές ακόμα και μοναξιά, όταν γυρνάμε σε ένα έρημο σπίτι, βρίσκονται στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό. Συχνά, η πίεση στη δουλειά, με την πίεση στο σπίτι επηρεάζουν η μία την άλλη. 

 

Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται, πως αν μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, με τους συναδέλφους ή με τους υπεύθυνους τους, θα μπορούσε να επηρεάστει η εξέλιξή τους και ο τρόπος που τους βλέπουν οι άλλοι.

 

Το αποτέλεσμα; Άνθρωποι να υποφέρουν βουβά, να στρέφονται προς ουσίες όπως το αλκοόλ ή στο φαγητό, να επικεντρώνονται υπερβολικά στη δουλειά, κάνοντας εργασιοθεραπεία ή να γυμνάζονται επιθετικά ή πολύ έντονα για να μην σκέφτονται (aggressive exercising). 

 

 

Ποιοι είναι πιο συνηθισμένοι μύθοι; 

 

  • Αν μιλήσω στους συναδέλφους μου, θα με θεωρήσουν “αδύναμο” και μπορεί να επηρεαστεί η καριέρα μου. 

Στην πραγματικότητα αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Οι περισσότεροι από εμάς θαυμάζουν τους ανθρώπους που “αντέχουν” να μιλήσουν για τις δυσκολίες που βιώνουν. Πριν από κάποια χρόνια ο CEO της τράπεζας Lloyds στην Αγγλία, ζήτησε άδεια λόγω στρες. Σήμερα είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές σχετικά με την ψυχική υγεία στο εργασιακό περιβάλλον και συνεχίζει την εξέλιξη της καριέρας του. Μπορείτε να ζητήσετε εχεμύθεια και υποστήριξη σε ένα εργασιακό περιβάλλον

 

  • Δεν είχα ποτέ μου θέματα ψυχικής υγεία, δεν είναι κάτι που έχει συμβεί σε μένα ή σε κάποιον κοντινό μου, οπότε δεν με απασχολεί σαν ζήτημα. 

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάποια στιγμή στη ζωή μας, εμείς οι ίδιοι ή κάποιος κοντινός μας άνθρωπος θα παρουσιάσει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας (ένας στους τέσσερις, κάθε χρόνο). Ένα άνθρωπος που συνεργάζεται και επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, είναι σημαντικό να μπορεί να επιδείξει ενσυναίσθηση ή/και να μπορεί να αναγνωρίσει κάποια συμπτώματα ψυχικής ασθένειας. Ας πούμε πως είναι μία πολύ καλή και χρήσιμη δεξιότητα, για όποιον την έχει.

 

 

  • Για ποιο λόγο υπάρχει όλη αυτή η συζήτηση;

 

Το άγχος στο εργασιακό περιβάλλον, ειδικά στους ιδιαίτερα απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς χώρους, παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο. Η κακή ψυχική υγεία είναι ο νούμερο ένα λόγος, για τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν άδεια ασθένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς, προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε την ψυχική ασθένεια είναι γιατί θέλουμε να φτιάξουμε μία υγιή εργασιακή κουλτούρα και να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους που μπορεί να πιέζονται σε ένα τόσο δομημένο πλαίσιο.

 

  • Αν πάρω μία μέρα άδεια για ψυχική ασθένεια, θα μπω στο μάτι του υπεύθυνου τμήματος.

 

Η ψυχική ασθένεια είναι σαν μία οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Χρειαζόμαστε χρόνο, για να ανακάμψουμε και να νιώσουμε ξανά δυνατοί. Έχουμε δει ανθρώπους που χρειάστηκε, να λείψουν από το γραφείο, λόγω ζητημάτων ψυχικής υγείας και μετά επέστρεψαν κανονικά. Εδώ, χρειάζεται η κουλτούρα του επαγγελματικού χώρου, να αλλάξει και να έχουμε περισσότερους ανθρώπους, από την διοίκηση, να μιλούν ανοιχτά για την ψυχική ασθένεια και για την απενοχοποίησή της.

 

Μπορεί να υπάρχει ακόμα, αρκετό στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια, όμως τα πράγματα προχωρούν. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν μία πιο ανθρώπινη προσέγγιση. Ελπίζουμε αυτό να είναι μόνο η αρχή. 



source: Balance.media

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς